Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
jezera

Ledenjačka jezera: koje je najveće ledenjačko jezero u Europi?

Ledenjačka jezera nastala su nakon erozivnog ili akumulativnog djelovanja ledenjaka, a u nastavku saznajte koje je najveće ledenjačko jezero u Europi

Image
Foto: Pixabay
Život i stil/ 25.3.2019. u 17:26
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ledenjačka jezera spadaju u vrsta jezera koja se najčešće javljaju u visokoplaninskim predjelima. Nastanak im je vezan uz prethodni erozivni ili akumulativni rad ledenjaka.

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(FOTO: Pixabay) 

Ledenjačka jezera imaju i svoje podskupine - akumulacijska (morenska jezera) i erozijska (cirkna, vlaovska i egzaracijska jezera). Većinom su nastala u vrijeme pleistocenske glacijacije, dakle geološko doba u kojem je golemi dio sjeverne Europe bio pod ledenim pokrovom sa središtem nad današnjim Baltičkim morem.

Taj je pokrov bio mjestimično debeo i više kilometara, stoga snažan pritisak uz polagano gibanje leda u podlozi od središta prema rubovima, uzrokuje nastanak mjestimičnih udubljenja. Dakle, udubljenja su nastala egzaracijom ili preizdubljivanjem pod utjecajem leda. Ta su se udubljenja po povlačenju ledenog pokrova ispunila vodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Najveće slatkovodno jezero Europe, jezero Ladoga, je ledenjačkog (glacijalnog) postanka, a uz njega i ostala dva - Onega i Včern. 

Najpoznatija ledenjačka jezera u našoj regiji su Plavsko jezero u Crnoj Gori te jezera na Šar-planini, Durmitoru i Prokletijama. 

Upravo se čita

Image
SLAVLJE ZA PAMĆENJE

Oženio se bivši kandidat 'Života na vagi'! Luka Smoljo rekao je 'da' djevojci koju je upoznao nakon showa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Matematika i fizika

Kako se izračunava površina i kako izračunati kvadraturu

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba