Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Egzotične biljke

Lepezasta palma - Znate li gdje lepezasta palma uspijeva?

Mediteranska lepezasta palma je vrlo otporna palma nižeg grmolikog rasta. Ima cvjetove žute boje, sadi se po parkovima, a kod nas je poznata kao lepezasta palma

Image

Sobno cvijeće palma

Foto: www.pexels.com
Život i stil/ 13.7.2018. u 8:34
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Chamaerops humilis je prilično otporna palma. Otporna je i može podnijeti temperaturu i do -13°C. Ova lepezasta palma stvara niže drvo koje naraste do 8 m te obično raste u više izdanaka,stabala koji se šire. Ova vrsta je izrazito heliofilna pa stoga traži puno sunca. Oblikom ova je palma vrlo varijabilna, a listovi su joj od zelene do tamnozelene boje. 

Lepezasta palma nam dolazi iz Maroka, odnosno potječe s Iberskog poluotočja, a kao autohtona raste na Azurnoj obali. Ovo je jedna od rijetkih palmi koje nalazimo na kontinentalnom dijelu a jedna je od dvije europske autohtone palme. U Posljednje je vrijeme sve češće nalazimo po parkovima te kao ukras u žardinijerama, dok je prije bila izrazito prisutna samo na jadranskoj obali, kao glavni ukras primorskih gradova.

Stablo lepezaste palme se blago širi od podnožja ka vrhu te na njemu nalazimo ostatke peteljki koji se pretvaraju u bodlje. Ova biljka stvara izdanke koji joj omogućavaju da se pomoću njih razmnožava. Lepezasta palma traži povremeno zalijevanje, ali može izdržati izrazito duge periode suše. 

Kao i sve egzotične biljke traži dosta sunca, a zanimljivo je da neke primjerke nalazimo čak u Švedskoj, ali uglavnom je to palma s područja Mediterana. Listovi lepezaste palme znaju teže stradati od leda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Ponavljanje gradiva

Vrsta stiha: znate li koje vrste stiha postoje?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba