Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
drveće

Listopadno drvo: koje je listopadno drvo idealno za vas?

Listopadno drvo je vrsta drveta kojoj lišće opada na jesen i ponovo počinje cvjetati na proljeće. Koja listopadna drveća postoje?

Image
Foto: Pixabay
Život i stil/ 26.3.2019. u 19:59
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Za vas smo odabrali nekoliko vrsta listopadnog drveta koje bi vas mogle zanimati.

Crna topola (lat. Populus nigra) je listopadno drvo koje naraste do visine od oko 35 metara, a može živjeti i do nekoliko stoljeća. Dvodomna je, i brzorastuća vrsta. Deblo naraste u promjeru maksimalno od 2 do -3 m. Voli svjetla mjesta. Razmnožava se vjetrom, koji ga raznosi u velikim količinama, tako da vrijeme sazrijevanja može izgledati, kao da je napao svježi snijeg. Razmnožavanje je moguće izbojcima, a smatra se jednom od najbrže rastućih vrsta drveća.

Topola (Populus) je listopadno drvo iz porodice vrbovka. Stabla su dekorativna i njihovo drvo je od velikog značaja. Može narasti u visinu do 35 m, a u promjeru deblo može imati i do 3 m. ​Cijele šume topola obično se javljaju pored obala rijeka i poznate su po brzom rastu. Liječnici tvrde da kada bi se izračunala šteta koju nam čini topola, razmjer njezine koristi i štete bio bi ogroman pa su stoga ovo drvo u brojnim zemljama posjekli. Listovi rastu na dužoj peteljci te su na krajevima naizmjenično nazubljeni. Ovo drvo je fleksibilno i pogodno je za obradu u industriji namještaja, a koristi se i za izradu slikarskih platana.

Crna joha je listopadno drvo iz porodice brezovki koje raste u gotovo cijeloj Europi i zapadnoj Aziji. Raste na svijetlim i polusvijetlim staništima, a pogotovo mjestima duž rijeka i potoka, močvarnim šumama i vlažnim tlima. Naraste do 25 metara visine, deblo joj je vitko, a krošnja jajolikog oblika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kao stoljetno listopadno drvo hrast lužnjak naraste i do 40 metara visine,  a stablo može doseći promjer  do 3 m. Krošnja mu je široka, nepravilna i dobro razgranata. Hrast doživi starost od nekoliko stotina godina, a neke vrste čak do tisuću. Bez naročitog je mirisa, a okus mu je gorak i steže. Kora mu je u mladosti glatka s laganim sivo-zelenkastim sjajem, a kasnije uzdužno ispuca. U starosti postaje debela (i do preko 10 cm), sivosmeđe boje i uzdužno ispucala.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Upravo se čita

Image
MILIJUNSKI IZNOSI

Tvrtka majke uhićenog direktora INA-e otkupila dugove Dalekovoda. Kasnije ih preprodala za gotovo dvostruko višu cijenu

Život i stil/ 26.3.2019. u 19:59
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Gljivarstvo

Znate li kako izgleda gljiva puhara?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba