Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Biljka iz Lebanona

Ljekovito cedar drvo: drvo koje krije brojne benefite

Cedar drvo najčešće je u upotrebi pri izradi namještaja, ali u našim je krajevima cedrovinu moguće vidjeti i u parkovima, šumskim kulturama i drvoredima.

Image
Foto: pixabay.com
Život i stil/ 29.3.2018. u 15:53
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Neke od osnovnih karakteristika prema kojima se cedar drvo ističe jesu njegov potencijal u proizvodnji namještaja i građevini. Radi se o drvu iznimno ugodna mirisa koji se često upotrebljava pri uređenju brodova, vagona vlakova i slično.

No kroz povijest se najčešće isticalo libanonsko cedar drvo kao najkvalitetnije. Zanimljivo je da su ga tijekom povijesti koristili brojni narodi među kojima su Asirci, Babilonci i Perzijanci.

Upravo je iz tog razloga libanonsko cedar drvo gotovo nemoguće pronaći na tržištu jer su šume ove vrste drveća najvećim dijelom posjećene. Ipak, i dalje je moguće pronaći brojne druge vrste kao što su afrička, australska, kalifornijska, aljaska i zapadnoindijska.

Sibirsko cedar drvo također je jedna od traženijih vrsta. Naime, ono se kroz povijest smatralo dragocjenim jer ga je bilo moguće koristiti u svrhu priprave vitaminskih napitaka, liječenja rana i proizvodnje ulja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Cedar drvo je i danas na cijeni zbog potencijala prilikom pretvorbe u ulje visoke kvalitete. Njegova ljekovita sredstva već su stoljećima poznata kao lijek mnogih bolesti. Precizno, cedar drvo se koristilo prilikom liječenja od tuberkuloze, hipertenzije, proširenja vena, kožnih bolesti i ateroskleroze.

Cedar drvo ističe se zahvaljujući prirodnim uljima koja sadrži u deblu stabla, a koja čine cedar drvo izrazito otpornim na vanjske faktore i bolesti.

Upravo se čita

Image
TRAŽI LJUBAV PRED KAMERAMA

Odvažna Monika odbila je 'Gospodina Savršenog', sad se za nju bore šestorica: 'Želim nekoga tko je tu u dobru i u zlu'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Pravopis

Pravilno pisanje imena ulica i trgova

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba