Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ZDRAVI ORAŠASTI PLODOVI

Makadamija orah: biljka koja štiti od raka, čuva kosti i snižava kolesterol

Makadamija orah može pomoći u regulaciji tjelesne težine, gubitku neželjenih kilograma i sagorijevanju masnoće

Image
Foto: Pixabay
Život i stil/ 16.11.2017. u 14:05
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Makadamija orah zdrava je namirnica koja pomaže u očuvanju našeg zdravlja. Za vas smo izdvojili sve prednosti i dobrobiti ovog zdravog orašastog voća.

Makadamija orah pripada skupini najzdravijih orašastih plodova, a porijeklo vuče iz daleke Australije. Australija je i danas najveći proizvođač makadamija oraha. Zahvaljujući nutritivnim svojstvima kojima raspolažu, orasi makadamije značajno djeluju na očuvanje zdravlja našeg organizma.

Orah makadamije bogat je izvor vitamina, posebno vitamina A, B i C koji osnažuju metabolizam i njegovu ravnotežu. Vitamini djeluju na zdravlje kože, kose i noktiju, kao i na zdravlje kostiju mišića i vezivnog tkiva.

Osim vitamina, tu su i proteini poput kalcija, kalija, željeza, magnezija, cinka i fosfora. S obzirom na veliku količinu proteina, makadamija također snižava kolesterol i povišeni krvni tlak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Makadamija orah prava je superhrana i izvor energije. Većinom ga konzumiraju sportaši koji se bave raznim aktivnostima te im je potrebno više energije nego što tijelo može dobiti iz svakodnevne prehrane. Makadamija također sadrži čak 70 posto zasićenih masnih kiselina kojima smanjuje rizik od pojave raka.

Makadamija orah može pomoći u regulaciji tjelesne težine i gubitku neželjenih kilograma na način da potiče mršavljenje, sagorijevanje masnoće i smanjuje apetit.

Upravo se čita

Image
'BOJIM SE SAMA SEBE'

Paulina ne jede desert koji je pripremila jer se boji: 'Ako budem sada jela, bojim se da će doći do eksplozije'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Geografija

Ponovimo koliko ima kontinenata na Zemlji

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba