Jedinstveni broj

Matični broj građanina - otkrijte kako saznati JMBG!

Zanima vas kak saznati JMBG? Otkrijte čemu služi JMBG oznaka i u kojim dokumentima ga bez problema možete pronaći

Image
Foto: Ilustracija/Patrik Macek/PIXSELL
Život i stil/ 19.4.2017. u 14:37

Zanima vas kako saznati JMBG? Prvo treba feinirati što je to JBMG. Jedinstveni matični broj je  identifikacijska oznaka državljana i stranaca nekih država, uključujući Hrvatsku. To je broj koji osigurava jedinstveno povezivanje podataka u službenim evidencijama, npr. kad želite izmijeniti ime i prezime.

JMBG su dobili svi koji su se rodili u SFRJ od 1976. godine, a svi oni rođeni prije te godine, dobili su broj prema regiji u kojoj su živjeli. Jedinstveni matični broj građanina se još uvijek koristi u zemljama bivše Jugoslavije, no u nekim zemljama se počeo koristiti poseban broj – OIB.

Naprimjer, Od 2009. godine u Hrvatskoj je uveden novi identifikacijski broj, poznatiji kao OiB i on je zamijenio JMBG. No, i dalje svaka osoba posjeduje svoj JMBG, samo ga ne koristi u svakodnevnoj upotrebi.

Matični broj građana je otkrivao neke podatke o ljudima, i upravo to je omogućavalo njegovu zloporabu. Primjerice, JMBG može otkriti vaš datum rođenja, regiju u kojoj ste rođeni, redni broj te vaš spol. Danas JMBG najčešće koristi MUP – policija.

Kako saznati JMBG bez problema?

JMBG možete pronaći na staroj osobnoj iskaznici (onoj koja je poništena) ili u starijim dokumentima, primjerice školska svjedodžba ili stariji bankovni papiri. Možete otići u MUP i tamo tražiti da vam kažu koji je vaš JMBG, točnije da vam ga izdaju. No, nažalost ne postoji način kako saznati JBMG preko interneta.

Upravo se čita

Image
'zdravstvo se raspada'

Vidović Krišto proziva Plenkovića: 'Hitna je diskutirala s Matijanićem, a Jandrokovića su vozili na snimanje pluća'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Život i stil/ 19.4.2017. u 14:37

Više s weba

Pročitajte još

Image
"Smortonosni" kukci

Mamac za stršljene - kako namamiti i riješiti se stršljena

Više s weba