Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
sorte

Najbolje sorte oraha: koje su najbolje sorte oraha?

Članak Vam donosi najbolje sorte oraha za vaš voćnjak.

Image
Foto: Pixabay
Život i stil/ 24.4.2019. u 22:47
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ukoliko razmišljate o sadnji i uzgoju oraha, prvi je korak odabrati najbolju sortu oraha. Sorte oraha ne samo da se razlikuju u kvaliteti ploda, također postoje i razlike u vremenu cvatnje ploda, rodnosti te otpornosti tj. osjetljivosti na štetočine i bolesti oraha.

San je svakog voćara postići što veću rodnost posađene biljke. Osim same sorte, koja može biti s manjim ili većim potencijalom rodnosti, za veće prinose biljci se trebaju pružitii što bolji uvjeti za njen rast. Od najboljih sorti oraha spomenut ćemo Haloze, Novosadski kasni orah, Šampion i Chandler.

Haloze je orah podrijetlom iz Slovenije prikladna za uzgoj u vinogradskim predjelima. Kod odabira mjesta za njegov uzgoj važno je imati na umu da stablu osigurate što manju opasnost od oštećenja nastalih niskim temperaturama. Plodovi Haloze dozrijevaju početkom listopada, teže oko 10 grama i time pripadaju skupini srednje velikih plodova.

Novosadski kasni orah za razliku od Heloze ima manje bujnu krošnju, ali svejedno daje dobre prinose te srednje velike plodove. Ova sorta najbolje uspijeva u kontinentalnim područjima, vegetacija započinje tek u svibnju te se javlja i istovremena cvatnja ženskih i muških cvjetova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Za uzgoj oraha u kontinentalnom i mediteranskom području preporučuje se sorta Šampion. Ova nova sorta dobivena je u Novom Sadu na Poljoprivrednom fakultetu. Budući da je vrlo otporna na bolesti, masa ploda je 14 grama, a i sam izgled je lijep, dobra je sorta za uzgoj.

I još jedna od najboljih sorti oraha je Chandler. Ovaj orah raste do 4 metra visine, plodovi se ubiru već u prvoj godini rasta, a vrhunac rodnosti bit će u 8. Godini te iznosi do 80 kilograma plodova po stablu. Osim ukusnih, kvalitetnih i traženih plodova, mnog koriste i koru oraha za tvorničku izradu boja. Upravo zbog svog kasnog cvjetanja, s njima nećete imati problema pri borbi s mrazom. Chandler nije pogodan za sadnju iznad 800 metara nadmorske visine, razmak između sadnica neka bude 8 metara između redova, te 4 metra između samih stabala oraha.

Upravo se čita

Image
u 97. godini života

Preminula supruga prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Život i stil/ 24.4.2019. u 22:47
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
KAKO SAČUVATI KESTENE

Smrzavanje kestena: savjeti za čuvanje kestena za zimu

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba