Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Zdravi zalogaj

Orah voće ili povrće: saznajte i promijenite način na koji ga jedete

Orah voće ili povrće? Pitanje na koje postoji jasan znanstveni odgovor nije tako jednostavno. Saznajte što je zapravo plod u vašem vrtu i jedite ga drugačije

Image

Uvjeti za sadnju oraha

Foto: Pixabay
Život i stil/ 20.9.2018. u 15:31
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Orah voće ili povrće pitaju se mnogi, a mi vam jasno odgovaramo: voće! Odgovor je iznenađujuć kao i saznanje da je rajčica zapravo voće, a lubenica povrće. Međutim, sve zapravo ovisi iz koje perspektive gledamo odnosno tražimo li odgovor iz botaničke perspektive ili kulinarske. 

Orah dolazi iz porodice Jungladaceae, a njegovo impresivno drvo visoko je čak 10 do 40 metara. Plodovi su bogati uljem i iznimno su zdravi, a drvo oraha rasprostranjeno je po području Europe, Azije, Kanade, Kalifornije u Americi te Argentine. 

Mnogi orašasti plodovi prema botaničkom gledanju su doista voće. Botaničari ih definiraju kao vrsta voća s tvrdom 'ljušturom' koja sadrži sjemenke. Profesionana definicija po oksfordskom engleskom rječniku rješava pitanje 'orah voće ili povrće' i tvrdi da su orašasti plodovi 'tvrdo, neotvorivo voće s jednom sjemenkom odnosno voće koje jest sjeme. 

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prema tome znanstvenici kategoriziraju lješnjake, orahe, pekane, kestenje i žireve kao prave orašaste plodove voće, a kokos je vrsta voća, ali ne u punom smislu jer se otvaraju u punoj zrelosti. Isto vrijedi i za makadamijski orah. Orah voće ili povrće dilema nije jednostavna za objasniti jer, primjerice, kikiriki, pistacij i pinjoli prema botaničarima ipak nisu voće nego jednostavno sjemenke. 

Orah, prema tome, možemo konzumirati kako god želimo: kao zalogaj da utažimo glad ili ga pak dodati u mnoge slatka jela, kolače, torbe i kreme. Međutim, zbog njegovog neutralnog okusa idealan je i u slanim tjesteninama i rižotima. 

Upravo se čita

Image
FINALE TJEDNA

Tomi odabrao Anteu, a Marina mu razočarano priznala što osjeća: 'Ja sam bila spremna zbog ovoga otići u Dubrovnik…'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Mediteranske biljke i stabla

Pravilna zimska zaštita oleandra

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba