Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Ukrasno drveće

Pensilvanijski jasen - Koliko poznajete ovaj lijepi jasen?

Pensilvanijski jasen (lat. Fraxinus pennsylvanica), vrsta je američkog stabla iz porodice maslinovki (Oleaceae), a domovina Pensilvanijskog jasena je istočni dio Sjedinjenih Država

Image

Pensilvanijski jasen

Foto: www.pixabay.com
Život i stil/ 25.10.2019. u 20:31
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pensilvanijski jasen je drvo koje ima deblo promjera do 50 cm, kora plitko izbrazdana, korijenski sustav plitak, listovi dugi do 30 cm, ovalno lancetasti, cvjetovi skupljeni u metličaste cvatove. plod je svijetlosmeđa perutka.U Hrvatskoj su autohtoni poljski jasen u poplavnim nizinskim šumama.
U Europu je unesen u 19. stoljeću.
Pensilvanijski jasen može biti visok do 25 metara i ima nepravilnu široku krošnju. 
Pensilvanijski jasen voli vlažna staništa, pa je čest u močvarama i na obalama rijeka. U Hrvatsku je uvezen kao ukrasna biljka.

Iznimno jednostavni listovi su nasuprotno poredani, neparno perasti i bez palistića. Cvjetovi su jednospolni ili dvospolni, a mogu biti skupljeni u metličaste ili grozdaste , rahle ili guste cvatove.
Bjelogorično ili listopadno drveće razlikuje se po visini koju može doseći, kori drveta, obliku krošnje, obliku listova, tipu korijena, izgledu plodova i cvjetova itd. Većina ovog drveća u proljeće cvjeta mirisnim cvjetovima koji privlače kukce, takav je i Pensilvanijski jasen

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Jedinstveni broj

Matični broj građanina - otkrijte kako saznati JMBG!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba