Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Biljni svijet

Planinska jarebika Hrvatska autohtona vrsta

Planinska jarebika kod nas je razmjerno često drvo,i to prije svega u Gorskom kotaru i na Velebitu, u nastavku pročitajte zašto je planinska jarebika zanimljiva biljka

Image

planinska jarebika,

Foto: www.pixabay.com
Život i stil/ 24.9.2018. u 8:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Planinska jarebika, nazivaju je još i planinska oskoruša, obična jarebika, (lat.Sorbus aucuparia),​ ima široko područje rasta, pa je tako nalazimo od zapadne Azije do skoro cijeloj Europe, a dolazi i do Islanda. U Hrvatskoj je autohtona vrsta. Bjelogorična vrsta drveća iz porodice Rosaceae. Srednje je visoko drvo koje raste do 15 m.
Nema je samo u južnim predjelima Španjolske i Grčke te u dijelovima Panonske nizine. ​

Planinska jarebika ima plod koji je jestiv kada se preradi, ali sirovi su opori, gorki i trpki, a uzeti u velikim količinama, mogu djelovati otrovno. 
Pri branju jarebikinih plodova, najbolje je odrezati cijele štitove. Berbu treba odgoditi do prvih mrazeva, kada plodovi sadrže više šećera, do 7%.

Drvo jarebike upotrebljavalo se u kotlarstvu i rezbarstvu, a koristi se i u hortikulturi.
Kora stabla planinske jarebike debela je oko 5 cm, srebrnosiva je i glatka, sjajna, a kasnije uzdužno je ispucala i potamni. Planinska jarebika cvate u svibnju ili lipnju.

Ptice se hrane njezinim plodovima te tako raznose sjemenke. Dok svježe bobe nisu za jelo, prerađene u marmelade, kompote, kaše, sokove, lijekove i rakiju su izvrsne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Život i stil/ 24.9.2018. u 8:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
matematika

Što su to dekadske jedinice?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba