Egzotične biljke / Plod kaktusa od davnina se koristi kao hrana

Image
Foto: Pixabay

Prekrasan i pomalo neobičan plod kaktusa, prekriven je sitnim iglicama, najčešće u čupercima. Ta izuzetna i zanimljiva biljka, ili kaktus, ima prekrasni plod koji se jede

27.6.2018.
1:46
Pixabay
VOYO logo

U Hrvatskoj ovaj plod je poznat pod udomaćenim nazivom „indijska smokva“, odnosno stručnog naziva Opuncija ficus indica. Ovaj kaktus je biljka je podrijetlom iz srednje Amerike. Živi uglavnom na sunčanim mjestima. 

Plod kaktusa od davnina je bio ljudska hrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U obalnom i priobalnom dijelu naše zemlje, posebno na jugu, ovu grmoliku biljku - kaktus, mnogi poznaju kao ukrasnu pod raznim nazivima, opuncija, indijska smokva, žabica, ukrasni kaktus, gospina pogača i dr. 

Ove plodove vrlo se rijetko nalazi u trgovinama, pojavljuju se tek ponekad, sezonski, i to uglavnom u ljeto i jesen. U Italiji se mogu naći na tržnicama i prodaju se kao egzotično i ukusno voće te postiže visoku cijenu. To je sočna i ukusna voćna vrsta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plod kaktusa sadrži fosfor, kalcij, kalij te vitamin C i B, s ukupnim sadržajem 25 – 30 % šećera te gotovo do 80 % vode.

Sadrži i različite kiseline, koje plodu daju ugodan osvježavajući kiselkasti okus. 
Svježi se plodovi uberu, i stavljaju u vodu da bi se olakšalo odvajanje od bodlji. Za čišćenje se koristi nož, vilica i rukavice. Odreže se gornji i donji okrajak na plodu te koru uzdužno zareže da se odvoji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važno je znato da plodovi moraju biti potpuno zreli prije konzumacije.

Image
Foto: www.pixabay.com
Image
Foto: www.pixabay.com

plod kaktusa koji se jede

Plod kaktusa koristi se za proizvodnju raznih namaza, osvježavajućih pića, ali se jede i kao zreli tek ubrani plodkoji u debi sadrži i mnoštvo ljekovitih sastojaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Berba se obavlja rukavicama, zbog, čuperaka s iglicama na plodu. Čuperci se također skidaju rukavicama ili nožićem. Kad je plod očišćen od iglica, opere se te se koža s ploda odstrani slično kao kod obične domaće smokve. Može se jesti u svježem stanju ili ga se preradi u neki od prije spomenutih proizvoda.

Plod kaktusa, kao i sam kaktus, dobro podnosi sušu i može se uzgajati na slabijim zemljištima, ali nikako ne voli vlažna tla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobro je znati da se u početku može početi uzgajati za vlastite potrebe i radi upoznavanja tržišta s tom voćnom vrstom, a kasnije bi se na indijskoj smokvi moglo dobro i zaraditi te poboljšati kućni budžet.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo