Savjet stručnjaka

Kada i kako početi prati dječje zube i s kakvim pastama i četkicama

Kod male djece stare svega nekoliko mjeseci, higijena počinje brisanjem zubića sterilnom kompresom nakon obroka

Image
Foto: Thinkstock

Oralna higijena je važan preduvjet zdravlja zubi i spada u najvažnije preventivne metode, pa joj iz tog razloga treba posvetiti dovoljno vremena. Svakodnevna higijena tek izniklih zubića kod male djece početak je dugogodišnjeg učenja kako i sa kojim sredstvima provoditi oralnu higijenu. 

Kod male djece starosti svega nekoliko mjeseci, higijena počinje brisanjem zubića sterilnom kompresom nakon obroka. Važnost ovog postupka je ukloniti biofilm s površine zuba kako bi se smanjila mogućnost umnažanja loših bakterija koje uzrokuju karijes.

U dobi od šest mjeseci, dijete dobiva prvu četkicu, s malom glavom i mekanim vlaknima i tada se navikava na postupak pranja zubi. Najvažniju ulogu ovdje imaju roditelji koji svojim primjerom uče dijete stjecanju navike redovitog pranja zubi (standard je oprati zube tri puta dnevno, a minimalno ujutro i navečer).

Često se roditelji žale na imaju borbu oko toga da djetetu operu zube, ali to je proces koji traje i kako će dijete rasti tako će i sve više prihvaćati tu naviku, pogotovo ako se svemu pristupi kroz igru i zabavu. U dobi do prve godine za održavanje oralne higijene dovoljna je dječja četkica i voda, a tek oko prve godine počinje se uvoditi pasta za zube.

Image

Dijete kod zubara

Foto: Thinkstock
Image

Dijete kod zubara

Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

U početku je to samo navikavanje na okus i dovoljno je preći četkicom preko otvora zubne paste kako bi se dohvatila minimalna količina. Ovdje treba naglasiti kako je osnovno sredstvo četkica za zube, a samo pomoćno pasta, pa ju kao takvu treba i prihvatiti. Sa vremenom se količina paste može povečati od prilike kada je dijete naučilo promućkati i isprati pastu sa vodom, a do tada ako i proguta dio paste ništa se štetno ne može dogoditi. Većina dječjih pasti na tržištu sadrže minimalne količine fluora koji djeluje preventivno, ali sam odabir paste nije presudan.

Upravo se čita

Image
Zdravstveni problemi

Indira objavila fotografiju sa suprugom i otkrila: ‘Oboje smo ranjeni, mjesecima živim u boli’

Pravilo je da djetetu do 7. godine životaroditelj pere zube jer on to nije u stanju kvalitetno i samostalno odraditi, od 7-11 godine dijete opere, a roditelj provjeri kako su zubi oprani. Tek s 12 godina se smatra da je dijete naučilo samostalno i adekvatno oprati zube. 

Za cijeli postupak usvajanja oralne higijene potrebni su volja i trud roditelja jer jednom stečena navika redovitog pranja zubi ostaje za cijeli život i vodi do zdravog i sretnog osmijeha.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Automobilizam

Znate li kako izračunati potrošnju goriva

Više s weba