Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
savjeti stručnjaka

Psihologinja Ana Čerenšek: Kako se pobrinuti za sebe nakon razvoda i okrenuti budućnosti?

Ana Čerenšek, psihologinja i mentalna trenerica, objasnila je kako se nositi s novonastalom situacijom u životu i što možete učiniti za sebe

Život i stil/ 2.10.2019. u 16:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Nakon razvoda postoji puno stvari kojih se moramo uhvatiti i dovesti ih u normalu, od financijskih i svakodnevnih stvari, procesa i procedura te rutina i rituala u kojima smo sudjelovali kao bračni par. Sada nas sve to čeka kao samca ili samicu. Ono što tražimo u tom novom životu koji nam se dogodio je - naša nova uloga. Mi smo se do sada više afirmirali kao partner ili partnerica, imali smo i zajedničko društvo i možda planove. A sada smo u svemu tome ostali sami", objašnjava psihologinja Ana Čerenšek te dalje objašnjava što sve možete učiniti u svom životu. 

"Tada je dobro redefinirati sebe i smisliti u kojim drugim ulogama mi možemo uspjeti i ojačati, a to su možda i neke uloge koje smo do sada zapostavljali. Možda neka prijateljstva koja smo davno izgubili ili neka naša šira obitelj s kojom nismo provodili kvalitetno vrijeme. Svakako se možemo usmjeriti na naše uloge kao što su majka, otac, sestra, brat, sin, kćer i tako dalje. Osim ojačavanja nas kroz neke druge uloge, a svi ih imamo jako puno u životu, dobro je razmisliti što je to što je pošlo po zlu", dalje objašnjava stručnjakinja. 

Image
Foto: Goran Horvatinec
Image
Goran Horvatinec

(Foto: Goran Horvatinec)

"Dakle suočavanje s neuspjesima - to je čovjeku obično teško, svi mi želimo biti jako uspješni. Zapravo do sada nikad nisam ni susrela osobu koja želi biti neuspješna, dakle ako smo doživjeli takav veliki krah pred sobom i pred društvom, a ono često zna pružiti direktnu osudu za ono što nam se desilo. Dobro je razmisliti što je to gdje smo aktivno sudjelovali. Čak i ako vam je partner otišao preko noć, taj razvod nije trajao u toj noći nego se događao godinama", kaže dalje i postavlja važno pitanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Dakle, razmislite što ste mogli bolje. Zašto? Zato što je učenje naš zalog za budućnost jer sigurno je da ćete htjeti neku novu vezu pa bi bilo dobro da ne pravimo iste greške. Taj razvod nam može pomoći i ojačati nas kroz druge uloge. Vrlo je važno shvatiti što je to što je pošlo po zlu, gdje smo aktivno sudjelovali, a to je zalog za budućnost koji ćemo iz svega toga ponijeti", rekla je na kraju. 

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Temelj pjesničkog jezika

Stilska izražajna sredstva - četiri glavne kategorije

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba