Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Najrasprostranjenije pustinjske biljke

Pustinjske biljke – tajna izdržljivosti pustinjskih biljki

U nastavku saznajte zahvaljujući kojim prilagodbama pustinjske biljke preživljavaju teške sušne uvjete, te koja je pustinjska biljka najizdržljivija i najrasprostranjenija

Image

Pustinjske biljke

Foto: www.pixabay.com
Život i stil/ 28.4.2019. u 23:31
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jeste li znali da pustinje prekrivaju čak jednu petinu površine Zemlje? Pustinje se mogu pronaći na svakom kontinentu, a službeno, pustinja je svako mjesto koje godišnje primi manje od 25 centimetara kiše. Poznato je da su pustinje vrlo siromašne vegetacijom. Ipak, postoje brojne pustinjske biljke o kojima se vrlo malo zna. Pustinjske biljske su jedne od najizdržljivijih biljki svijeta budući da uspijevaju u najtežim uvjetima.

Da bi pustinjske biljke preživjele moraju se izboriti s uvjetima rasta u pješčanoj zemlji, bez dotoka vode, s često izrazito hladnim i neugodnim, ili pak neizdrživo toplim zrakom. Ipak, kroz godine pustinjske biljke su stvorile prilagodbe zahvaljujući kojima preživljavaju, kako nesnosne vrućine, tako i ledene vjetrove u pustinjama.

Iako postoje brojne pustinjske biljke širom svih kontinenata, neke su se posebno dobro prilagodile pa uspijevaju na raznim dijelovima svijeta. Najpoznatije i najrasprostranjenije pustinjske biljke su zasigurno kaktusi. Ono što kaktuse čini najizdržljivijom pustinjskom biljkom je sposobnost dugoročnog sakupljanja vode u svojim porama, te korištenja iste u sušnim razdobljima.

Ostale pustinjske biljke razvile su korijenje toliko duboko da prodiru sve do vlažnih područja podzemlja odakle crpe vodu zbog koje uspijevaju preživjeti pustinjske uvjete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Život i stil/ 28.4.2019. u 23:31
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba