Salate / Rimska salata - duguljasta salata romana

Image
Foto: Thinkstock
Image
Foto: Thinkstock

Duguljasti listovi zelene salate poznatiji kao rimska salata još uvijek su u našim krajevima manje poznati, a naziv rimska salata kod nas je poznatiji u kulinarstvu

1.9.2018.
22:10
Thinkstock
VOYO logo

Duguljasta, salata romana, rimska salata ili salata lactuca (Lactuca sativa L. var. Longifolia)  je salata koja raste oblikovana u visoku glavu čvrstog tamnozelenog lišća s čvrstim rebrima u njihovim središtima.

Rimska salata oblikuje izdužene (konične) glavice. Listovi rimske salate su kao i kod svih salata zeleni, žutozeleni, tamno zeleni, dosta su hrskavi. Uzgajaju se razne vrste i veličine ove salate, od onih patuljastih glavica veličine 10 cm, preko malih  veličine oko 15 cm do srednjih veličina koje dosegnu oko 20 cm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod nas se koriste u znatno manjoj mjeri nego ostale salate glavatice. Pakira se u prozirne vrećice i vrlo je atraktivnog izgleda pa se prodaje uglavnom u supermarketima.

Postoji posebna rimska salata crvene boje koja je otporna na pljesni. Ova vrsta nije gorka. Sije se tijekom cijele godine na otvorenom i u plasteniku. Najviše se koriste  mlade rozete, koje podsjećaju na matovilac, ili veće glavice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od većine salata, rimska salata tolerantna je na toplinu. Stoga je i hranjivija od na primjer ledene salate. 

Rimska salata se prodaje cijele glave, ali i kao "srce salate" odnosno salata s koje su uklonnjeni vanjski listovi i često su pakirane zajedno. Kao i kod ostalih biljaka s tamnim zelenim listovima, rimska salata bogata je antioksidansima koji pomažu u sprječavanju raka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu sve salate jednakog sastava, ali ako započnete obrok s rimskom salatom, svakako ćete dodati ne samo različite teksture i okuse svom obroku, već i ogromnu količinu hranjivih vrijednosti. 

Zelena salata je sinonim za salate jer se uglavnom sastoje od hrskavog zelenog lišća. Većina salata izlučuje malu količinu bijele, mliječne tekućine kada se prelome listovi, a posebno rimska salata. Ovo "mlijeko" daje salati njezin blago gorki okus ali otud i njezin znanstveni naziv Lactuca koji potječe od latinske riječi za mlijeko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo