Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
DOMAĆI ČEŠNJAK

Sadnja češnjaka: kako uzgojiti i održavati domaći češnjak

Sadnja češnjaka nije komplicirana, ali bi trebalo pratiti sljedeće korake kako bi se uzgojio na pravilan i uspješan način.

Image
Foto: Pixabay
Život i stil/ 19.2.2017. u 9:42
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Češnjak ili bijeli luk začinska je biljka koja je gotovo svakodnevno koristi u kulinarstvu. Naime, češnjak je odličan izvor vitamina B i C, selena, magnezija, kalija, kalcija i flavonoida. Zbog svojih velikih dobrobiti za zdravlje, mnogi ga sve više upotrebljavaju i u medicini. Smatra se da je porijeklom iz Azije, odakle se zatim proširio po cijelom svijetu. Njegova intenzivna aroma i jak miris razlog su zbog kojeg se uvijek upotrebljava se u vrlo malim količinama.

Razmnožavanje češnjaka

Češnjak se razmnožava češnjevima, a kod sadnje možemo koristiti kupljene sjemenske glavice ili glavice koje smo sačuvali od prethodne berbe. Možda je bolje odlučiti se za gotov kupovni sjemenski češnjak jer je on dodatno zaštićen od potencijalnih bolesti i štetnih nametnika.

Kako saditi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Češnjak se sadi u redove razmaka 30 centimetara, a dubina sadnje iznosi od dva do pet centimetara. Vrijeme i točan način sadnje češnjaka ovisi o vrsti koju želimo posaditi. Naime, razlikujemo dvije glavne vrste češnjaka – proljetni i jesenski. Jesenski je namijenjen isključivo jesenskoj sadnji, točnije sadnji u listopadu i studenome, dok se proljetni češnjak slobodno može posaditi i u jesen i na proljeće.

Razlike između proljetnog i jesenskog češnjaka

Upravo se čita

Image
EMISIJA 'KAD SMO BILI MALI'

Znate li tko je ova slatkica s fotografije? 'Bila sam nesigurna kao dijete, uvijek u svom svijetu'

Ono po čemu se ove dvije vrste razlikuju jest veličina češnjeva i vrijeme čuvanja nakon branja. Jesenski češnjak ima nešto krupnije češnjeve i nije pogodan za dugo vremensko čuvanje. Proljetni ima sitnije češnjeve, ali se može čuvati i do godinu dana. Važno je jedino da se od početka skladišti na dovoljno mračnom, hladnom i suhom mjestu.

Najbolja temperatura za uzgoj češnjaka je od 18 do 22 stupnja, a u razdoblju dozrijevanja temperatura bi morala biti nešto viša, barem 26 stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Dvije opcije

Što je i kako saznati IBAN broj?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba