Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
sadnja

Sadnja crvenog luka u proljeće: savjeti za sadnju

Crveni luk nije zahtjevan za uzgoj i sadnju u proljeće, a mi vam donosimo vodič koji će vam u tome pomoći

Image
Foto: www.pixabay.com
Život i stil/ 27.5.2019. u 12:17
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Željeli biste posaditi crveni luk u proljeće? Sadnja crvenog luka u proljeće nije zahtjevana ni komplicirana, a mi vam donosimo savjete kako ga uspješno posaditi, održavati i zalijevati.

Crveni luk (lat. Allium cepa) višegodišnja je biljka iz porodice Alliaceae. Porijeklom je s područja srednje Azije, odakle se vrlo brzo proširio na ostatak svijeta. Danas crveni luk možemo pronaći u gotovo svakom vrtu, a sastavni je dio naših domaćih jelovnika.

Što se tiče same sadnje crvenog luka u proljeće, ona nije prezahtjevna. Važno je samo držati se nekih osnova kako bi plodovi izrasli zdravi i ukusni. Luk podnosi i niske i visoke temperature, ali mu ipak najbolje odgovara temperatura oko 15 stupnjeva Celzijusa. Sjeme u prosjeku niče već na 5 stupnjeva, što znači da ga možete posaditi već početkom proljeća

Crveni luk najbolje uspijeva na rahlom tlu bogatom hranjivim humusom, ali nikako ne podnosi kisela tla pa pH ne bi smio biti veći od šest ili sedam. S obzirom na to što je crveni luk jedno od onih povrća koje raste vrlo sporo, potrebno ga je češće zalijevati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ovo zdravo povrće za vađenje iz zemlje spremno je čim lišće omekša i počne se sušiti. U tom trenutku stabljika crvenog luka počinje se polako spuštati. Luk je najbolje vaditi od početka do kraja mjeseca kolovoza, odnosno kada je vrijeme dovoljno suho.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
Sunce malo

Dirljiv video Edine nećakinje koja ide na kemoterapiju: 'Kad odrastem želim biti liječnica'

Život i stil/ 27.5.2019. u 12:17
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
vrste gljiva

Ispucana krumpirača: Kako prepoznati ovu otrovnu gljivu?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba