Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
SVE O SADNJI

Sadnja smreke: naučite kako posaditi i uzgajati smreku

Zanima vas kako izgleda sadnja smreke? Ne brinite, mi vam donosimo kratak vodič koji će vam u tome pomoći

Image
Foto: Pixabay
Život i stil/ 18.12.2017. u 7:23
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Smreka je crnogorično drvo iz porodice borovki te jedna od najpoznatijih vrsta božićnog drvca. Zahvaljujući zanimljivom i vrlo atraktivnom izgledu, sve više ljudi odabire uzgajati smreku u svom dvorištu ili vrtu.

U svijetu trenutno postoji preko 30-ak različitih vrsta smreke, no kod nas su najpoznatije dvije – obična smreka i srebrna smreka. Obična smreka (lat. Picea abies) ističe se uspravnim, pravilnim i nadasve razgranatim stablom koje može doseći visinu od 50 metara. Stoga se uzgoj obične smreke ne preporučuje onima s manjim vrtom i okućnicom.

Za sadnju obične smreke najbolje je svježe i rahlo tlo, velike kiselosti. Smreka je otporna zbog čega bez problema podnosi niske temperature, mraz, ali i sušu. Jedino što ovom drvetu smeta jesu veliki naleti vjetra zbog čega ju je najbolje posaditi na mjestu gdje će biti zaštićeno.

Osim obične smreke, sve popularnija je i srebrna smreka. Srebrna smreka (lat. Picea pungens) poznata je upravo kao ukrasno drvo koje se sadi u gradskim parkovima, ali jednako tako i u dvorištima te vrtovima. Kao što joj i samo ime govori, ova vrsta smreke specifična je po iglicama srebrne boje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nešto je manje visine od obične smreke, u prosjeku naraste do 30 metara. Što se tiče sadnje i uzgoja, srebrna smreka najviše voli humusno i hranjivo tlo, slabe ili nešto jače kiselosti. Dobro podnosi visoke temperature i sušna razdoblja zbog čega ju nije teško uzgajati. Ne smeta joj ni jak vjetar, za razliku od obične smreke koja bi uvijek trebala biti u zavjetrini.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
PRIJAVI SE U NOVU SEZONU!

Gdje su danas pobjednici 'Superpara'? Jedni spremaju vjenčanje, drugi ljetos dobili prinovu, a treći se bacili u poljoprivredu

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
književnost

Znate li koje su vrste lirskih pjesama?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba