Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
SVE O OBRADI DRVETA

Savjeti kako lakirati drvo u nekoliko jednostavnih koraka

Idealno je vrijeme za popravak i uljepšavanje detalja u stanu pa tako i stolarije. Drvenariju je potrebno prelakirati pa evo kako lakirati drvo u nekoliko osnovnih koraka.

Image

kako lakirati drvo u nekoliko osnovnih koraka

Foto: www.pixabay.com
Vijesti.hr/ 3.7.2018. u 9:32
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Za lakiranje drveta morate slijediti nekoliko osnovnih pravila. 
Najvažnije je na početku dobro pripremiti drvo za lakiranje.

Odstraniti sve stare premaze laka pa temeljito očistiti površinu. 

Drvo je zatim potrebno i dobro oprati, čime ono dobiva na svojoj punoći, a kada se drvo potpuno osuši izbrusite ga ručno s drvenom podlogom za brusni papir. Zagladite površinu tako da započnete s grubljim brusnim papirom, onim granulacije 120, zatim srednje i na kraju koristite fini brusni papir granulacije 180. Brusite primjenom laganog pritiska u smjeru strukture drveta. Suhom četkom očetkajte prašinu ili posisajte površinu. 

Image

kako lakirati drvo

Foto: www.pixabay.com
Image

kako lakirati drvo

www.pixabay.com


Evo kako lakirati drvo

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sljedeći je korak nanošenje akrilnog laka, osnovnog laka ili temeljne boje koji služe u vanjskoj upotrebi. Osnovni vodeni lakovi mogu biti transparentni ili bijeli ovisno od boje koja se koristi. 
Dobro promiješajte lak štapićem za miješanje. Za to morate koristiti i posudicu za boju čiji se umetci mogu mijenjati. Ova posudica će vam olakšati rad s valjkom za lak. 
Za akrilne lakove koji se mogu razrijediti s vodom savjetujemo koristiti kistove s umjetnom dlakom, a za nanošenje lazure uzmite specijalne kistove za lazuru. 

Lak prethodno razrijedite, odnosno dodajte vodu  u omjeru 3 prema 5. Za postupak špricanja bit će vam potreban pištolj za špricanje. Što se tiče debljine sloja, nanošenje laka se ponavlja sve dok lak ne pobijeli. Morate znati da je prilikom lakiranja neophodno i stvoriti idealnu temperaturu oko 20 stupnjeva kao i vlažnosti zraka (optimalna je 80 postotna). Ovakvi uvjeti će vam omogućiti kvalitetno sušenje osnovnog laka koje je potrebno čekati nekoliko dana pa tek onda koristiti vodobrusni papir te njime lagano brusiti površinu.  

Upravo se čita

Image
PRIJAVI SE U NOVU SEZONU!

Gdje su danas pobjednici 'Superpara'? Jedni spremaju vjenčanje, drugi ljetos dobili prinovu, a treći se bacili u poljoprivredu

U zadnjem koraku postupka zvanog "kako lakirati drvo" nanosimo završni akrilni lak. Razlika u lakovima odnosi se na vanjsku i unutarnju upotrebu odnosno površine. 
Kod unutarnje upotrebe koriste se čvrsti i kruti lakovi dok je za vanjsku najbolje koristiti mekše i elastičnije lakove.

Nadamo se da će vam ovi praktični savjeti pomoći ako se upravo pitate kako lakirati drvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
osobni dokumenti

Provjera VAT broja - što je VAT broj i kako ga provjeriti?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba