Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Uzgoj pšenice

Saznajte zašto je jara pšenica mudriji izbor od ozime pšenice

Jara pšenica ističe se svojim svojstvima - što u sadnju i uzgoju, što u prinosima. U nastavku otkrijte po čemu se razlikuje od popularne ozime pšenice

Image

Božićna pšenica na vati

Foto: pixabay.com
Život i stil/ 21.1.2019. u 20:25
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jara pšenica zove se i meka verzija pšenice, a istile se klasom koji završava osjem ili bez osja. Najčešće se mnogi pitaju koja je zapravo razlika između jare i ozime pšenice. Međutim, jednom kada saznate nikada se nećete htjeti vratiti ozimoj vrsti. 

Jara pšenica - karakteristike

Ova vrsta pšenice razlikuje se od uobičajene ozime po vremenu sjetve. Dok se ozima sije u jesen, jara se sije u proljeće što znači da mora biti sposobna preživjeti ljeto. Ona, štoviše, ne preživljava nego je izuzetno otporna na visoke temperature i sušna razdoblja pa je idealan odabir za one koji žive u područjima s takvim ljetima. 

Jara pšenica od ozime se razlikuje i po vegetaciji. U periodu vegetacije puno je kraće što rezultira bržim dozrijevanjem konačne pšenice. Manje joj je vremena potrebno u fazi jarovizacije, ali jedna je stvar doista ističe od drugih vrsti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jara pšenica možda nije ekonomski isplativa kao ozima jer daje manje prinosa. Međutim, od ove ćete vrste dobiti puno kvalitetnije zrno koje će zatim rezultirati u kvalitetnijim brašnom i drugim proizvodima koji dobivaju na cijeni.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
ZANIMLJIV NAZIV

Paulinino glavno jelo je njemačko, a vole ga i brojni Hrvati: 'Ovo je vjerojatno najkraći recept na svijetu'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Monostih, dvostih, trostih

Vrste strofa: prisjetite se koje vrste strofe postoje

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba