Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
DRVO VELIKE KVALITETE

Smreka drvo: sva obilježja kvalitetnog crnogoričnog drva

Smreka je drvo koje se, zahvaljujući svojoj kvaliteti, koristi u izradi namještaja i glazbenih instrumenata. Osim toga, smreka se često koristi kao božićno drvce

Image

ukrasno zimzeleno drveće

Foto: Pixabay
Život i stil/ 29.10.2017. u 17:42
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Smreka drvo posebno je po svojoj kvaliteti zbog čega se najviše koristi za izradu modernog drvenog namještaja i gudačkih instrumenata.

Obična ili visoka smreka (lat. Picea abies) zimzeleno je drvo iz porodice Pinaceae. Uglavnom raste na području sjeverne Europe, iako je možemo pronaći i u srednjoj te južnoj Europi. Kod nas je ovo drvo autohtona vrsta, a koristi se u mnoge svrhe. Tako je smrekino drvo često dio namještaja, a od njega se također izrađuju glazbeni instrumenti.

Smreka u prosjeku naraste 50 metara, negdje više, negdje nešto manje. Deblo smreke vrlo je vitko i dosta ravno, promjera oko jednog metra. Kora ovog crnogoričnog drveta jedna je od najtanjih, a boje mijenja s godinama. Dobro podnosi mraz, ali ipak zahtijeva dovoljnu dnevnu količinu sunca. Barem kad je riječ o krošnji.

Ono po čemu je ovo drvo posebno jest upravo njegova kvaliteta, zbog čega i je jedno od najtraženijih drveća u svijetu. Smreka se također koristi za dobivanje božićnih drvaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Sastavnica lirske pjesme

Vrste rime: Naučite koje vrste rima pjesme sadrže

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba