Žitarice / Sorte ječma za sjetvu

Image
Foto: www.pixabay.com

Pojedine sorte ječma mogu izdržati -4 do -5 0C, a nakon kaljenja -10 do -12 0C, a najotpornije sorte ječma mogu izdržati i do -20 0C, više o njima pročitajte u nastavku

30.9.2019.
23:39
www.pixabay.com
VOYO logo

Pri izboru sorte ječma za sjetvu moramo znati njegovu namjenu, koja može biti za hranidbu stoke, industrijsku preradu i dr. 
Tako primjerice, ako ječam proizvodimo za proizvodnju piva, biramo neki od dvorednih ječmova koji mogu biti jari i ozimi.

Programom oplemenjivanja ozime pšenice kroz posljednja dva desetljeća u Hrvatskoj je postignut veliki napredak i u oplemenjivanju ječma. 
Tome u prilog idu rezultati Komisije za priznavanje sorata Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako su u RH priznato 5 BC sorata ozimog ječma i 3 BC sorte jarog ječma.

Ječam (lat. Hordeum vulgare) se dijeli na pet varijeteta, a to su :

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- dvoredni ječam (lat. Hordeum vulgare convar. distichum), koji najčešće služi za proizvodnju piva, pa ga i zovemo pivarski ječam.
- višeredni ječam (lat. Hordeum vulgare convar. hexastihum)
- prijelazni ječam (lat. Hordeum vulgare convar. intermedium)
- nepotpuni ječam (lat. Hordeum vulgare convar. deficiens)
- labilni ječam (lat. Hordeum vulgare convar. labile)

BC sorte ječma prepoznate su i od struke i od proizvođača te se iz godine u godinu povećava broj hektara zasijanih sa BC sortama ječma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim u RH sorte ječma priznate su još u Sloveniji, BiH i Srbiji, dok su u pojedinim zemljama još u postupku priznavanja.

Neke sorte ječma se siju na sklop 300-380 klijavih zrna m2.
To iznosi 150-170 kg/ha, dok se neke domaće sorte pivarskog ječma siju na sklop 400-450 kg/ha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo