Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
luk

Sorte luka: koje su sorte luka idealne za vaš vrt?

Donosimo sorte luka kojima dodatno okusom možete obogatiti svoja jela. Osim svakodnevnih crvenog i bijelog luka, u nastavku pročitajte zanimljivosti o manje poznatim, ali jednako aromatičnim sortama luka.

Image

Znate li koje je najbolje vrijeme kada saditi luk srebrnjak?

Život i stil/ 25.2.2019. u 23:17
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Češnjak je sorta luka poznata i pod nazivom bijeli luk uzgajali su i Egipćani još u doba faraona te je ta sorta luka smatrana svetom biljkom. Iako se ne koristi kao povrće pripremljeno na primjer na salatu, veliku primjenu ima kao začin zbog intenzivnog okusa i arome. Bijeli luk sadrži vitamine, karoten te vlakna i minerale važne organizmu čovjeka. Njegova ljekovita svojstva pomažu u borbi protiv upala, utječe na razinu kolesterola u krvi, smanjuje krvni tlak te ima antimikrobno djelovanje.

Luk kozjak je sorta luka poznata i kao ljutika često je povrće u uzgoju kućnih vrtova. Sadnja se odvija na gredicama – razmak u redu 20 cm, a među redovima i do 3o centimetara. Budući da je otporan i na niske temperature – podnosi do -8ºC, sadi se u listopadu, studenom ili u proljeće. Ljutika dozrijeva sredinom ljeta.

Luk vlasac iliti drobnjak, je sorta luka dugih i šupljih listova. Kao i ljutika, luk vlasac također je otporan na niske temperature.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Matematika i fizika

Kako se izračunava površina i kako izračunati kvadraturu

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba