Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
crnogorična stabla

Stablo pinjola - crnogorično stablo jestivih sjemenki

Stablo pinjola posebno je po svojim sjemenkama koje se jedu najčešće kao kikiriki, a koriste se u pripremi kolača i slastica kao što je primjerice marcipan

Image
Foto: pixabay.com
Život i stil/ 27.11.2017. u 12:05
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Stablo pinjola ili pinija je crnogorično stablo koje naraste do 25 metara visine. Krošnja stabla pinjola je razgranata u obliku kišobrana, a deblo ima promjer od 150 centimetara i crvenosmeđu, debelu, izbrazdanu koru.

Češeri stabla pinjola su krupni i okrugli. Dugi su 8-15 centimentara i široki 7-10 centimetara. Češeri na stablu pinjola dozrijevaju u trećoj godini, a na stablu pinjola ostaju nekoliko godina nakon dozrijevanja.

Sadrže oko 100 sjemenki koje su duge 2 centimetra, široke 5-10 milimetara i imaju košticu u kojoj se nalazi ovalna, duguljasta jezgra omotana tankim omotačem.

Stablo pinjola rasprostranjeno je u zapadnoj Aziji i Europi oko Mediterana. U Hrvatskoj raste samo u području Primorja, a na istočnom području Mljeta stabla su autohtona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Stablo pinjola sadi se i kao ukrasna biljka, a razmnožava se sjemenom. Mlada stabla pinjola osjetljiva su na sušna razdoblja i buru, te temperature niže od -10 stupnjeva. Životni vijek stablima pinjola je oko 250 godina.

Sjemenke stabla pinjola su jestive i sakupljaju se u listopadu i studenom. Bogate su masnim kiselinama i jedu se sirove.

Upravo se čita

Image
PRIJAVI SE U NOVU SEZONU!

Gdje su danas pobjednici 'Superpara'? Jedni spremaju vjenčanje, drugi ljetos dobili prinovu, a treći se bacili u poljoprivredu

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Poslovni pravopis

Pravilno pisanje dopisa i dopisna komunikacija u poslu

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba