Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Ljekovito bilje

Što znate o sibirskoj borovnici?

Sibirsku borovnicu nazivaju voćem budućnosti. Nije zahtjevna za uzgoj, a daje jako puno. Interes za uzgoj ove ljekovite i zdrave biljke raste sve više u našim krajevima

Image
Foto: Thinkstock
Život i stil/ 30.5.2018. u 18:47
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Haskap ili sibirska borovnica  (Lonicera caerulea var. kamts-chatica), do nedavno nepoznata vrsta, pa tako imamo brojne sinonime jer u hrvatskom jeziku nije postojao prihvaćeni jednoznačni naziv za nju. Ova jagodičasta voćna vrsta podrijetlom je iz Sibira, sibirska borovnica, poznata i kao: kozja krv, modra kozokrvina, kamčatska borovnica, majska jagoda ili mayberry.

Prirodno stanište se proteže od Kine i Rusije do Japana pa se u tim zemljama već dugi niz godina tradicionalno uzgaja. Posljednjih godina uzgoj sibirske borovnice se proširio i u neke druge europske zemlje kao što su Slovačka i Poljska. 

Najveći svjetski plantažni proizvođač ovog voća trenutno je Kanada sa svega 500-tinjak hektara pod ovom kulturom. Jedan grm ove biljke može dati 3 do 5 kg ploda.

Sibirska borovnica je listopadni grm, koji raste od 1 do 3 m u visinu i 1,5 m u širinu te može doživjeti od 25 do 30 godina.  Vrlo je otporna na niske temperature. Često joj se prvi listovi počinju razvijati još ispod snijega.  Cvate vrlo rano i to čak pri temperaturama ispod 0 °C, a berba se odvija u svibnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Plod sibirske borovnice je bobica duguljastog oblika, plavo ljubičaste boje a odlikuje se slatko-kiselkastim okusom.  Bogata je iznimno visokim količinama vitamina A, C i E, kalcija, kalija, a ima i značajno antioksidativno djelovanje.  Plodovi su joj vrlo mekani i ne mogu se duže čuvati, ali su pogodni za preradu.

Sibirska borovnica se uzgaja plantažno kao grm. Razmak između redova mora biti 3,0 metra, a unutar reda 1,5 metar.  Na jednom hektaru može doći 2.000 do 3.000 sadnica. Zanimljivo je da se i na okućnicama može uzgajati kao živica.

Upravo se čita

Preporučuje se sadnja dvogodišnjih ili trogodišnjih sadnica s dobro razvijena barem tri do četiri izdanka. Najbolje je saditi kasno u jesen ili rano u proljeće. Za uzgoj biljke idealan pH je od 5,5 do 7.

Sibirska borovnica ne podnosi tlo koje dugo zadržava vodu. Na takvom tlu dolazi do propadanja biljaka. Vrlo je važno provoditi navodnjavanje kako bi rast bio dobar i kvalitetan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Uzgoj je uglavnom ekološki.  Najveći problem pri uzgoju sibirske borovnice predstavljaju korovi koje je potrebno mehanički odstranjivati.

Europske sorte sibirske borovnice su :Morena, Zojka, Wojtek
Kanadske soret su : Aurora, Honey Bee, Borealis, Tundra i Indigo Gem. i lukulus.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Život i stil/ 30.5.2018. u 18:47
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba