Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Cvijeće u vrtu

Upoznajte bolje hadžibeg cvijet

Hadžibeg cvijet je cvijet kojeg svi jako dobro poznajemo pod drugim, češćim nazivom - hortenzija. Hadžibeg je bio cvijet naših baka koji nas vraća u djetinjstvo

Image

uzgoj, hortenzije

Foto: Pixabay
Život i stil/ 13.9.2018. u 10:20
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hadžibeg cvijet je grmolika biljka cijenjena zbog raskošnih loptastih cvjetova čija se boja mijenja ovisno od sastava i kiselosti tla.

Boje hadžibeg cvijeta ili hortenzije, kreću se od plave i ljubičaste do ružičaste i crvene boje. Cvijet se razvija na snažnim odrvenjenim izbojcima, koji se razvijaju u proljeće iz vršnog pupoljka.
Samo kod bijelih sorti biljke boja ne ovisi od tla jer uvijek ostaju bijele. U kiselom tlu, 4–5 pH, cvjetovi hadžibeg cvijeta će biti plave boje, a u manje kiselom do neutralnom, 5,5 – 6 pH, ružičaste i crvene boje. 
Ako želite da vaš plavi hadžibeg cvijet zadrži tu boju ili da one ružičaste pretvorite u plave, jednom do dva puta mjesečno u vodu za zalijevanje dodajte stipsu. 

Hadžibeg cvijet najbolje uspijeva na polusjenovitim i vlažnim mjestima. Postoje niski grmovi koji mogu rasti i u posudama, kao i srednji, veliki grmovi, i kao puzavice.

Korijeni su mu u  Kini, Koreji, Japanu, Himalajima i Indoneziji. Većina broj vrsta ovog cvijeta su grmovi visine oko 1-3 m.  Ostale vrste hadžibeg cvijeta su mala stabla i penjačice, koje mogu narasti i do 30 m u visinu. Razmnožava se dijeljenjem iz korijena u rano proljeće ili reznicama koje se vrlo brzo oživljavaju.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hadžibeg cvijet  je močvarna biljka pa zato ljeti za vrijeme cvjetanja traži mnogo vode. Potrebno ju je obilno zalijevati vodom koja nema kamenca u sebi ili još bolje kišnicom. Ako želite da u rano proljeće cvjeta u sobi, onda je u rujnu morate presaditi u posudu, u laku plodnu zemlju izmiješanu od dva djela odležale barske, jednim dijelom dobro pregorjele stare listove te 15% pijeska. Treba je manje zalijevati, da bi joj lišće otpalo. 

Ovako zasađen hadžibeg cvijet potrebno je zimi, negdje u prosincu, staviti u toplu sobu, na najsvjetlije mjesto i obilnije je zalijevati, da bi još iste zime ili rano u proljeće cvjetala.

Upravo se čita

Image
OD PONEDJELJKA DO PETKA U 20.15 SATI

Vrijeme je za delicije iz Karlovačke županije! Uslast!

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
EDUKACIJA

Književna vrsta pjesme

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba