Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Koštunjavo voće

Uvjeti za sadnju oraha

Znate li koji su uvjeti za sadnju oraha potrebni i može li ih vaš vrt osigurati? U nastavku možete pročitati koji su najbolji uvjeti za sadnju oraha

Image

Uvjeti za sadnju oraha

Foto: Pixabay
Život i stil/ 25.6.2019. u 11:52
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Izbor i priprema zemljišta prije sadnje oraha su vrlo bitni.
Evo i koji su uvjeti za sadnju oraha potrebni. Da bi se biljka oraha razvijala što brže i bolje, važno je da bude posađena na dobrom zemljištu koje treba biti ocjedito i sadržavati što optimalniju količinu hranjivih tvari. 

Ubraja se među iznimno pri­lagodljive voćke jer jednako dobro uspijeva kako u primorskom, tako i u konti­nentalnim dijelovima naše zemlje.
Orah se može uzgajati na različitim nadmorskim visinama i to od razine mora do visine 1.000 metara iznad mora.
ne voli plitko zemljište ispod kojeg se nalaze kameniti ili stjenoviti slojevi na dubini manjoj od 1,5 metra.  
Teren mora imati dobre vodopropusne karakteristike, a na većim nadmorskim visinama i geografskim širinama pogodnije su južne ekspozicije, i obratno, manje nadmorske visine i geografske širine pružaju pogodnije uvjete za uzgoj oraha. 

Za dobar razvoj oraha i njegovu otpornost na mraz neophodno mu je dati dovoljno fosfora i kalija, pa se zato gnojenje sastoji od dodavanja organskih i mineralnih gnojiva bogatih tim elementima. Kada se spominju uvjeti za sadnju oraha, ovo je jedan od najvažnijih.

Treba voditi računa o specifičnosti oraha u pogledu reakcije tla i sadržaja hraniva u tlu te, o agro-meliorativnim i hidro-meliorativnim zahvatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Preporučuje se jesenska sadnja Plodnost tla dobiti ćemo pripremom tla prije sadnje te agrotehničkim i hidrotehničkim zahvatima kojima je treba i održavati (ako ne i poboljšati) tijekom čitavog iskorištavanja nasada oraha. Samo tako ćemo moći održati visoke i redovite urode i imati uvjete za sadnju oraha.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
PRIJAVI SE U NOVU SEZONU!

Gdje su danas pobjednici 'Superpara'? Jedni spremaju vjenčanje, drugi ljetos dobili prinovu, a treći se bacili u poljoprivredu

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
književnost

Znate li koje su vrste lirskih pjesama?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba