Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
UZGOJ DRVEĆA

Vazdazeleno drveće: najljepše vazdazeleno drveće za vaš vrt

Vazdazeleno drveće ne raste samo u parkovima ili šumama, već može biti predivan ukras u vašem vrtu

Image
Foto: Pixabay
Život i stil/ 5.1.2018. u 11:29
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na našim prostorima uspijeva mnogo različitih vrsta vazdazelenog drveća, a za vas smo izdvojili najljepše vazdazeleno drveće koje možete posaditi u vlastitom vrtu.

Vazdazeleno drveće ne raste samo u parkovima ili šumama, već može biti predivan ukras u vašem vrtu. Prednosti uzgoja vazdazelenog drveća prvenstveno je to što nisu zahtjevni. Prilagođavaju se svim vremenskim uvjetima, pa tako bez problema svoje lišće zadržavaju i u najhladnijim danima. Da bismo vam pomogli u izboru, donosimo vam najljepše i najrasprostranjenije vazdazeleno drveće.

Visoka ili obična smreka (lat. Picea abies) vazdazeleno je drvo prepoznatljivo po pravilnim granama. Iglice smreke pravilno su raspoređene plosnate i duge oko 20 milimetara. Ovo vazdazeleno drvo u prosjeku naraste do 30-ak metara, iako u prirodnom okruženju može doseći visinu od nevjerojatnih 55 metara. Važno je spomenuti da visoku smreku možete uzgajati jedino ako imate dovoljno velik i prostran vrt.

Osim obične smreke, tu je i srebrna smreka (lat. Picea pungens). Ova vrsta smreke u svijetu je sve popularnija, ali i na našim prostorima. Ono po čemu je posebna jesu iglice srebrne boje koje odaju posebnu čar vazdazelenog drveća. Iako je u prirodnom okruženju nešto viša, u domaćeg uzgoju najčešće dosegne visinu od 20 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Lovor ili lovorika (lat. Laurus nobilis) vazdazeleno je grmoliko drvo koje također možete uzgojiti u svom vrtu. Ovo posebno drvo karakteristično je po žutim cvjetovima te velikim listovima tamnozelene boje. Lovor nije toliko visok kao smreka, u prosjeku naraste do deset metara visine. Zahvaljujući nešto manjoj visini, nešto ga je lakše uzgajati i u manjim vrtovima.

Obični bor (lat. Pinus sylvestris), još poznat i pod nazivom bijeli bor, jedno je od najljepših drveća koje možete uzgojiti i u vlastitom vrtu. Bor je zahvalan za uzgoj, izdržljiv je te se dobro prilagođava svim uvjetima. Također pripada skupini visokog vazdazelenog drveća. Naime, može narasti i do 40 metara pa ga je nešto teže uzgajati u manjim vrtovima ili dvorištima.

Upravo se čita

Image
OD PONEDJELJKA DO PETKA U 20.15 SATI

Vrijeme je za delicije iz Karlovačke županije! Uslast!

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
kulinarski savjeti

Znate li kako očistiti šampinjone

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba