Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Zaštitite svoj povrtnjak

Zaštita češnjaka od bolesti

U svom povrtnjaku, među ostalim biljem, uzgajate i češnjak? U nastavku govorimo o tome zašto je zaštita češnjaka od bolesti toliko važna

Image
Foto: Instagram
Život i stil/ 7.5.2018. u 10:15
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Brojne su bolesti koje mogu zahvatiti plod češnjaka zbog čega je zaštita češnjaka od bolesti ključna ako želite da vaš trud u povrtnjaku ne bude uzaludan. Naime, potrebna je zaštita češnjaka od bolesti poput plemenjače, divlje truleži, bijele truleži i hrđe.

Simptomi prve navedene bolesti - plemenjače, najlakše se prepoznaju. Preciznije, bit će vam jasno da je potrebno krenuti u zaštitu češnjaka od bolesti kada primijetite da plod zaostaje u rastu ili su njegovi listovi uništeni, odnosno savinuti.

Plemenjača je bolest koja nastaje pojavom Peronospore, a očituje se najčešće na samim listovima. Tako osim savijenosti listova, isti mogu biti ispunjeni žutim pjegama. Upravo ispod stvorenih pjega tkivo odumire pa pjege mogu potamniti do potpune crne, stoga je važno znati kako zaštititi češnjak od bolesti.

Zaštita češnjaka od bolesti se vrši prije nego li uopće krenete sa sadnjom ploda. Upravo je prevencija stvaranja bolesti jedini način kojim čete osigurati očuvanje i nesmetan rast ploda češnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Proces zaštite češnjaka od bolesti odvija se tijekom cijele godine, neovisno o godišnjem dobu. Zaštita češnjaka od bolesti vrši se fungicidima i insekticidima, a uz to je ključno koristiti zdrav sadni materijal.

Poštivanje ovih pravila o zaštiti češnjaka spriječit će najezdu štetnika i stvaranje bolesti na plodu.

Upravo se čita

Image
ČESTITKE!

Prijateljice završile na prvome mjestu, a Zoran odlučio da je Antonija za nijansu bolja

No, ključno pravilo kod zaštite češnjaka od bolesti odnosi se na održavanje plodoreda. Preciznije, potrebno je svakodnevno pregledavati tlo i uklanjati zaražene dijelove biljke jer se time može spriječiti nastavak širenja zaraze.

Image
Foto:
Image

Sredstva koja prilikom uništavanja zaraženih biljaka s parcele možete koristiti su brojna, a najbolje se konzultirati sa stručnjacima u specijaliziranim trgovinama za poljoprivredu. Naposljetku, neovisno o tome za koje se sredstvo odlučite, za zaštitu češnjaka od bolesti uvijek je dobro dodatno upotrijebiti okvašivač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Odjevni predmeti i konfekcijske mjere

Znate li koje su američke veličine obuće?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba