Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Dom i okućnica

Zaštita drva od vlage

Znate li zašto je zaštita drva od vlage toliko važna, posebno tijekom promjenjivog proljetnog vremena i kiša koje mogu uništiti sve drvene površine?

Image
Foto: RTL
Vijesti.hr/ 2.4.2018. u 19:20
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vlaga se može javljati u nekoliko različitih oblika, a svaki od njih može uništiti drvene površine u vašem domu ili okućnici.

Naime, vlaga se nakuplja prilikom padalina poput snijega i kiše, bez obzira na to što površina nije direktno smočena. Stoga je pravovremena zaštita drva od vlage iznimno važna ako se ne želite dovesti u situaciju sanacije uništenog drva.

Neovisno o tome pada li kiša na visokim ili niskim temperaturama zaštita drva od vlage je neizostavna. Naime, kada je vrijeme u plusu kiša djeluje na stvaranje gljivica na drvenim površinama, dok se, s druge strane, tijekom zime na drvenim površinama nakuplja vlažnost od snijega.

Kako bi zaštita drva od vlage mogla započeti prvi i osnovni korak je vrlo dobro osušiti drvo. Stručnjaci preporučuju da sušenje traje nekoliko dana kako biste sa sigurnošću mogli potvrditi na je sredina drvenog materijala suha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zaštita drva od vlage je proces koji se može najkvalitetnije odraditi premazivanjem ulja. Pritom se preporučuje koristiti laneno ulje koje će popuniti pore u drvenoj površini zbog čega vlaga neće moći prodrijeti u pore. Trik prilikom korištenja lanenog ulja je njegovo zagrijavanje koje će pospješiti dublje prodiranje u drvo zbog čega će zaštita drva od vlage biti još uspješnije obavljena.

Važno je znati da krpa kojom ste utrljavali ulje postaje vrlo lako zapaljiva zbog čega ju čak ni nakon dobrog pranja nije najpametnije koristiti.

Upravo se čita

Image
OD PONEDJELJKA DO PETKA U 20.15 SATI

Vrijeme je za delicije iz Karlovačke županije! Uslast!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Sastavnica lirske pjesme

Vrste rime: Naučite koje vrste rima pjesme sadrže

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba