Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Povrtnjak i radovi u vrtu

Znate li kada i kako se sadi češnjak?

Češnjak je kultura koja je vrlo jednostavna za uzgoj i ne zauzima puno mjesta, pa je dobro posaditi češnjak u svakom vrtu, a kako se sadi češnjak pročitajte u nastavku

Image

sadnja, tlo za sadnju češnjaka

Foto: Pexels.com
Život i stil/ 13.11.2018. u 22:23
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Češnjak, lat. Allium sativum, vrlo je stara biljka podrijetlom iz srednje Azije i Sredozemlja, odakle se proširio po cijeloj Europi. Još su stari Egipćani, Grci i Rimljani, poznavali njegovu ljekovitost te uzgajali ovu kulturu. 

Kako se sadi češnjak

Sitne crne sjemenke najčešće su sterilne, pa se češnjak u našim krajevima razmnožava vegetativno, sadnjom malih lučica, česana. 

Kada se sadi češnjak

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Proljetni uskolisni češnjak se sadi u ožujku, a jesenski širokolisni krajem rujna ili početkom listopada. Sadimo ga na sunčane gredice, na glinasto-pjeskovito, duboko tlo, koje mora biti propusno i toplo te se na tlu zimi ne smije zadržavati voda. 

Dakle, kako se sadi češnjak? Češnjak se sadi tako da česna sadite u pripremljene brazde na dubinu od 4-5 cm. Razmak između redova treba biti od 15 do 20 cm, a između česana u redu od 10 do 15 cm. Za jedan red duljine oko 4 m odnosno za svaki četvorni metar gredice pripremite 50 – 60 česana ili 8 -10 glavica. 
Za sadnju odaberite samo vanjska krupna česna, a razdvojite ih neposredno prije sadnje. Gredice prije sadnje treba duboko prevrnuti i pognojiti s 10 l/m2 komposta, a slabije plodnim tlima dodati i 50 g mineralna gnojiva s većim udjelom fosfora i kalija. Sumpor je češnjaku nužan za normalan rast i razvoj pa treba dodati i njega. 
U slučaju da niste potpuno sigurni kako se sadi češnjak raspitajte se i u poljoprivrednim apotekama sa stručnim osobama .

Upravo se čita

Image
ČESTITKE!

Prijateljice završile na prvome mjestu, a Zoran odlučio da je Antonija za nijansu bolja

Češnjak će niknuti 10 - 15 dana nakon sadnje. Zimi ova kultura podnese i vrlo niske temperature; pod debelim snježnim pokrivačem čak i niže od -25°C. 
Tijekom vegetacije okopajte ga 2-3 puta, ali ne češće jer češnjak ne podnosi prečesto okopavanje. Vadi se u srpnju i kolovozu kad lišće požuti, a stabljika omekša i uvene.
Nije preporučljivo čekati da stabljika posve uvene jer se tada lišće otkida od glavice i pojedina česna se odvajaju, a prezreli se češnjak zimi teško čuva. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Odjevni predmeti i konfekcijske mjere

Znate li koje su američke veličine obuće?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba