Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Povrtnjak i biljke povrtlarice

Znate li kako izgleda toskanski kelj?

Toskanski kelj karakteristične je tamnozelene boje listova, specifičnog je reljefnog uzorka na listovima zbog čega ga zovu i toskanski dinosaur kelj, radi sličnosti s kožom dinosaura

Image

toskanski kelj

Foto: www.pixabay.com
Život i stil/ 31.5.2019. u 20:14
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Toskanski kelj zvan i lisnati kelj (Nero di Toscana) je kelj koji raste u obliku palme, pa se takva skupina kelja  naziva još i palmasti kelj. 
Sije se na proljeće u travnju i svibnju direktno na otvoreno kad i sve ostale kupusnjače, a presađuje u prvoj polovici lipnja. 
Toskanski kelj postaje bolji nakon prvih mrazeva.

Toskanski kelj je niskokaloričan i bogat vlaknima. Prepun je hranjivih tvari, vitamina, magnezija i folne kiseline.
Odličan je izvor željeza, ali i vlakana. Željezo je bitno za zdravlje, a osobito za stvaranje hemoglobina i enzima, za transport kisika u različitim dijelovima tijela, rast stanica, pravilnu funkciju jetre i mnoge druge. 
Vitamin K kojeg toskanski kelj sadrži je iznimno važan za pravilno zgrušavanje krvi. Kelj sadrži karotenoide i flavonoide koji pomažu u borbi s oksidativnim stresom i djeluju protiv oštećenja stanica.

Toskanski kelj se može nabaviti tijekom cijele godine, ali vrhunac sezone je kasna jesen i početak proljeća. Vrlo je cijenjena vrsta u Toskani i središnjoj Italiji, pa je tako i dobila naziv po navedenoj talijanskoj pokrajini i boji listova (nero = crno).

Listovi kelja moraju biti svježi, bez znakova gubitka boje i vlage. Kod kupovine izbjegavajte lagane glavice jer to znači da su već izgubile dosta vlage. 
Kada naučite kako izgleda toskanski kelj, znat ćete ga i razlikovati od naših domaćih vrsta.
Kovrčavi toskanski kelj je nutritivno je nešto bogatiji od običnog kelja, a velikom broju ljudi nije na popisu omiljenih namirnica zbog svojeg žilavog lišća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Život i stil/ 31.5.2019. u 20:14
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba