Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Voćarstvo

Znate li kako se izvodi cijepljenje voćaka u proljeće?

Za cijepljenje voćaka u proljeće plemke moramo uzeti tijekom zime, odnosno prije kretanja vegetacije, te ih čuvati za vrijeme cijepljenja voćaka u proljeće

Image

cijepljenje voćaka u proljeće

Foto: www.pixabay.com
Život i stil/ 5.5.2019. u 22:39
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Plemka je jednogodišnji izboj s voćke koju želimo cijepiti. 
Plemke za cijepljenje voćaka u proljeće čuvaju se u rasadnicima, u hladnjačama. To čuvanje mora biti na temperaturama od 0-3 ºC.
Plemke se mogu čuvati i u hladnjaku u navlaženoj plastičnoj vrećici.

Ako u voćnjacima imate neku staru voćku koju biste htjeli sačuvati, ili neku koju biste htjeli precijepiti možete napraviti cijepljenje voćaka u proljeće.
Neka vam podloga bude biljka na koju želite nacijepiti željenu sortu, ali to može biti i samonikla biljka u vašem vrtu ili pak biljka proizvedena u rasadnicima. 
Cijepljenje voćaka u proljeće se obavlja neposredno uz kretanje vegetacije. 

Postoji više načina za cijepljenje voćaka u proljeće, a ovdje ćemo objasniti samo četiri osnovna, koja su jednostavna za primjenu.

Cijepljenje pod koru je način koji se najviše upotrebljava kod precjepljivanja voćaka. Grana koju cijepimo uglavnom je deblja od naše plemke, a tehnika je vrlo jednostavna. Cjepljarskim nožem napravite poprečni rez, te sa strane uzdužno razrežite koru.
Tupu stranu noža upotrijebite da razmaknete koru. Plemku pripremite tako da ostanu 2-3 pupa, a donju stranu odrežite u koso. 
Tako pripremljenu plemku umetnite pod koru i povežite, pa vrh plemke i dio rane na poprečnom presjeku obavezno premažite voćarskim voskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Cijepljenje voćaka u proljeće načinom "na isječak" je vrlo je slično prethodno opisanom. 
Za ovaj način plemku pripremimo tako da s dva reza nožem napravimo trokutasti klin, a plemku umetnemo u isječak na podlozi i povežemo. 
I ovdje je obavezno vrh plemke i ranu na poprečnom presjeku premazati voćarskim voskom. 

Cijepljenje u raskol je način cijepljenja koji primjenjujemo kada želimo precijepiti već starije stablo, odnosno kad nam je podloga znatno deblja od plemke. Sam način je vrlo jednostavan i obavlja se gotovo isto kao u prethodna dva.

Upravo se čita

Image
ŽIVOT NA VAGI

Zuzana kroz suze: 'Bila sam neželjeno dijete. Kad je mama ostala trudna, saznala je da je tata oženjen'

Cijepljenje na jezičac, ili takozvani engleski spoj, je način cijepljenja koji primjenjujemo kada imamo podlogu i plemku jednake debljine. Ovaj način za cijepljenje voćaka u proljeće obično se primjenjuje u rasadnicima. Plemka i podloga se zarežu nožem pod kutom od otprilike 30º, a rez se mora napraviti u jednom pokretu kako bi površina bila potpuno glatka. Malo iznad sredine prereza napravi se jezičak, i na podlozi i na plemki, koje se zatim spoje tako da jezičak podloge i plemke uđu jedan u drugi, povežu se, te vrhovi  premažu voćarskim voskom.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Život i stil/ 5.5.2019. u 22:39
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Boje

Neutralne boje - znate li koje su boje neutralne?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba