Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Gljive i šumsko bilje

Znate li koje je najbolje vrijeme za rast vrganja?

Rast vrganja krije i poneki zanimljivi detalj pa u nastavku pročitajte više o ovim gljivama koje se nalaze pri samom vrhu kod većine ljubitelja gljiva

Image

rast vrganja

Foto: www.pixabay.com
Život i stil/ 3.10.2018. u 17:16
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vrganj (lat. Boletus edulis), jestiva je gljiva koja raste u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama. Rast vrganja uobičajen je na proplancima, obično na sunčanim obroncima prekrivenima mahovinom.

Razni faktori, kao što su kiša i rosa, uz relativno povoljnu temperaturu zemljišta, blagotvorno djeluju na rast vrganja pa nije ni čudno što je jesen bolja i izdašnija vrganjima od drugih godišnjih doba. 
Najpogodnije vrijeme za rast vrganja je kad kišom natopljena zemlja isparava kao izmaglica iznad tla.

Prilikom berbe vrganju treba prići pažljivo i pregledati ga sa svih strana, zatim ga nježno kucnuti po klobuku, jer upravo taj zvuk nam otkriva njegovu starost. Ako je zvonak i napet, radi se o mladom, ponosnom vrganju.

Ima raznih priča i vjerovanja o rastu vrganja. Tvrdi se da kad ugledate vrganj, on prestaje rasti. 
Tu je i narodno vjerovanje da vrganji rastu kad pada kiša i dok jako grmi. Možda nam to donekle potvrđuju Japanci, narod koji je uz Kineze vrlo vjerojatno prvi počeo uzgajati gljive, a koji često bukom bubnjeva stimuliraju rast shiitake i ostalih gljiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vrganji lijepo rastu u grupicama po par komada na malom prostoru, ali su ipak najčešće samostalni. No znajte da vrganj uvijek ima brata. Kada naletite na vrganj, u radijusu od dva metra mora biti i njegov bratić. Onda se zapitate i zašto ubrati jedan ako možemo ubrati dva! No, pazite jer prema Pravilniku o zaštiti gljiva u Hrvatskoj nije dopušteno brati vrganje klobuka manjeg od 4 cm, a ako se naiđe samo na dva vrganja, jedan (manji ili crvljivi) mora se ostaviti na staništu i dopustiti mu da otrese zrele spore.

Najpogodnija temperatura za rast vrganja je od +5°C pa nagore, a što veća to bolje.
U listopadu i studenom pa sve do prvog snijega raste borov vrganj koji je otporniji na mrazeve tako da rast ovog vrganja traje do prvog snijega.
Sličan je ovom običnom jesenskom vrganju (boletus edulis), i ovaj vrganj raste u periodu do studenoga.

Upravo se čita

Image
opa!

Srce zvijezde 'Miriše na ljubav' više nije slobodno? Je li to nova Keremova djevojka?!

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
EDUKACIJA

Književna vrsta pjesme

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba