Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Vrt i okućnica

Znate li u koju vrstu čempresa svrstati obični čempres?

Obični čempres raste najviše uz putove, na groblju, parkovima, vrtovima, oko crkava, itd. Obični ili mediteranski čempres raste kod nas najčešće u južnoj Dalmaciji.

Image

obični čempres

Foto: www.pixabay.com
Život i stil/ 30.5.2019. u 21:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Obični čempres (Cupressus sempervirens) spada u porodicu čempresa (Cupressaceae). Narodni nazivi su Čipres ili Ćimpres. 
Kora čempresa je tanka, sivosmeđe do tamnosmeđe boje i dugo ostaje glatka. Korijenov sustav je jako razgranat, razveden, te prodire duboko u zemlju. 
Obični čempres prilagodljiv je terenu.

Drvo čempresa je izdržljivo i kvalitetno te se od davnina smatra ''neuništivim'' i koristi za izradu sarkofaga i lijesova. 
Češeri su mu dugi od 2,5 do 5 cm, u mladosti su zelenkasti, kasnije sivosmeđi ili pepeljasti. Sastavljeni su od 8 do 14 plodnih ljusaka koje sazrijevaju druge, a otvaraju se u rujnu treće godine.

Zbog sadržaja aromatičnih ulja sjemenke su vrlo mirisne.
Prema vanjskom izgledu razlikujemo dva oblika običnog čempresa: piramidalni ili stupasti čempres (Cupressus sempervirens pyramidalis), usko piramidalne krošnje, uspravljenih i priljubljenih grana (u narodu poznat kao 'muški' čempres), te široki čempres (Cupressus sempervirens horizontalis), široke, kupaste krošnje, vodoravno raspoređenih grana (u narodu zvan 'ženski' čempres. 

Najčešći je obični čempres.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Obični čempres se široko koristi kao dekorativna vrsta pa se uzgaja u parkovima, nasadima, grobljima, vrtovima i alejama i to kao pojedinačno stablo u manjim skupinama ili u drvoredima. Služi i za pošumljavanje opustošenih i ogoljelih krških područja.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Život i stil/ 30.5.2019. u 21:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba