Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Povrtnjak i biljke povrtlarice

Znate li zašto se pojavljuje hrđa na češnjaku?

Znate li kako se suzbija i zašto se uopće pojavljuje hrđa na češnjaku? U nastavku donosimo više o bolesti koja se javlja pri uzgoju češnjaka, zvanoj hrđa na češnjaku

Image
Život i stil/ 28.5.2019. u 17:55
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Češnjak je vrlo česta kultura koji se uzgaja na velikim površinama,a od bolesti koje napadaju češnjak vrlo česta je plamenjača, trulež i hrđa na češnjaku.

Na lukovičastom povrću hrđa se češće javlja na češnjaku i poriluku, a manje na ostalim vrstama.

Hrđa na češnjaku je bolest koju mogu uzrokovati gljive roda Puccinia spp. Prema podacima iz literature na hrđa na češnjaku se javlja najčešće uz prisustvo gljive Puccinia allii.

Simptomi hrđe na češnjaku lako se uočavaju i to u vidu narančastih okruglih ili izduženih ispupčenja, sorusa, koji u kasnijim fazama pocrne. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hrđa na češnjaku je bolest koja se ne javljaju svake godine istog intenziteta no u povoljnim uvjetima, pokazale su se kao izuzetno opasne. 
Vrlo brzo se šire i suzbijanje je učinkovito ako se bolest uoči u početnim fazama i odmah se izvrše tretiranja nekim od pripravaka na bazi triazola ovisno o dozvoli.
Hrđa na češnjaku se širi vrlo brzo i izaziva sušenje lista što za posljedicu ima snižavanje prinosa. Pravovremena zaštita češnjaka poboljšava i kvaliteti i kvantitetu uroda.
Spore gljive prenose se vjetrom, kišom i kukcima. Razvoju bolesti hrđa na češnjaku pogoduje vlažno vrijeme sa temperaturama zraka koje nisu previsoke.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
EMISIJA 'KAD SMO BILI MALI'

Znate li tko je ova slatkica s fotografije? 'Bila sam nesigurna kao dijete, uvijek u svom svijetu'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Šume

Znate li koja je korist od šuma?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba