Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
bez otpada

Što je Zero waste pokret?

Umjesto odbacivanja resursa, zero waste je koncept u kojem se svi resursi mogu vratiti u sustav!

Image
Foto: Thinkstock/Arhiva
Život i stil/ 1.5.2018. u 10:28
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jednostavan odgovor: Zero waste znači nula otpada. Pokret potiče ponovnu upotrebu stvari ili njihovu prenamjenu u druge svrhe. Također potiče kompostiranje i odlaganje što manje stvari za reciklažu. Ovaj pokret se zalaže za kupovinu stvari koje su nužno potrebne, organske ili zapakirane u minimalno ambalaže.

Komplicirani odgovor: Zero waste radi na redefiniranju sustava. Trenutačni sustav zbrinjavanja otpada nije održiv i zero waste tu nudi rješenje za budućnost eko sustava. Suvremeni sustav počiva na konzumaciji velike količine resursa gdje se višak samo gomila na odlagalištima. Cilj ovog pokreta je stvoriti kružni ciklus u kojem se otpad eliminira iz postojanja. Cirkularno gospodarstvo imitira prirodu jer u prirodi nema smeća.

Zero waste naglašava prevenciju otpada. Ovaj pristup ima za cilj promjenu načina na koji materijali prolaze kroz društvo. Zero waste se ne fokusira samo na reduciranje, ponovnu upotrebu i reciklažu, on je također usredotočen na restrukturiranje proizvodnih i distribucijskih sustava za smanjenje otpada te promiče i ideju redizajna proizvoda s minimalno otpadne ambalaže. Zero waste podupire održivost štiteći okoliš, smanjujući troškove i stvarajući dodatne poslove u upravljanju i zbrinjavanju otpada natrag u sustav. Strategija zero waste se može primijeniti na kompanije, zajednice, industrijske sektore, škole, domove.

Evo i nekoliko prednosti zero waste strategije koje zagovornici pokreta naglašavaju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
  • Ušteda novca: Budući da je otpad znak neučinkovitosti, smanjenje otpada može smanjiti troškove.
  • Brži napredak: Strategija nula otpada poboljšava proizvodne procese i zaštitu okoliša koji mogu dovesti do različitih inovacija.
  • Poboljšani tokovi materijala. Strategija zero waste bi koristila daleko manje novih sirovina. Bilo koji materijalni otpad bi se vratio u sustav kao reciklirani materijal ili bi bio prikladan za uporabu kao kompost.
  • Zdravlje: sprečava dodatno zagađenje te štiti zdravlje ljudi i čuva ekosustav.

Umjesto odbacivanja resursa, zero waste je koncept u kojem se svi resursi mogu vratiti u sustav!

Zašto ne možemo zauvijek ovisiti o odlagalištima otpada?

Upravo se čita

Image
zbog usklađivanja

Dobra vijest za umirovljenike! Stižu veće mirovine, evo kada kreću isplate

Živimo u bogatom društvu u kojemu ne cijenimo svoje stvari i trošimo previše resursa. Nepotrebni materijali završavaju na odlagalištima koja rastu iz godine u godinu.

Mnogo smeća uopće ne završi na predviđenim lokacijama. Umjesto toga, se skuplja na divljim odlagalištima, ili još gore, završava u morima i oceanima. Plastika je pogotovo opasna za oceane jer nije biorazgradiva i uništava morski život, ali i naše zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zero waste i reciklaža: Možemo li jednostavno reciklirati sav otpad?

Nažalost ne.

Zbog pretjerane ljudske konzumacije ga ima previše za obradu. Recikliranje nije savršeno rješenje, ono je jedan mali dio rješenja. Glavni problem je kako smanjiti našu ovisnost o stvarima. Postoji razlog zašto se recikliraj nalazi na posljednjem mjestu u poznatom sloganu: „Reduciraj, ponovno upotrebi, recikliraj“. Recikliranje ne smije biti prva linija obrane nego posljednje sredstvo. Zero waste zagovornici nisu protiv recikliranja, samo smatraju kako bi trebali manje ovisiti o njemu kao konačnom rješenju problema zagađenja okoliša. Zagovornici zero waste strategije u fokus stavljaju reduciranje otpada i ponovnu upotrebu materijala.

Zero waste lekcija: Što se može ponovno upotrijebiti, a što možemo reducirati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pogledajte stvari u svom domu i zapitajte se je li vam zbilja sve to treba. Ne trebate kupovati sve što se nudi u trgovinama. Na primjer, ne trebate šest različitih proizvoda za pranje i čišćenje podova, kupaonice ili prozora. Ne treba vam osam crvenih majica. Zero waste se zalaže za izbacivanje suvišnih stvari iz života i prebacuje fokus na nabavu onoga što je zbilja nužno. S tom strategijom ćemo na kraju smanjiti i količinu stvari koje bacamo.

Umjesto da stalno kupujemo iste stvari, usredotočite se na ponovnu upotrebu nekih materijala. Evo nekoliko zero waste alternativa koje možete provesti već danas.

  • Platnena vrećica- umjesto da svaki put u trgovini uzimate novu plastičnu vrećicu, nosite sa sobom platnenu.
  • Staklena boca- zaboravite na kupovanje nove boce vode svaki put kad ožednite. Nosite sa sobom staklenu bocu koju možete koristiti godinama.
  • Staklenke- umjesto da hranu čuvate u plastičnim posudama, radije odaberite staklene teglice.
  • Kuhinjske krpe- ne trošite novac na papirnate ručnike. Nabavite nekoliko kuhinjskih krpi kojima je dovoljno pranje i spremne su za ponovnu upotrebu.

Može li jedna osoba stvarno napraviti razliku?

NARAVNO! Svaki dan radimo svjesne izbore koji direktno utječu na okoliš. Na primjer, je li na posao idete autom, biciklom, javnim prijevozom ili pješice? Koliko često idete po namirnice? Sve je međusobno povezano, a svaka vaša odluka pokazuje u kakvom svijetu želite živjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Uz malo truda puno stvari se može promijeniti. Pristaše zero wastea smatraju da ova filozofija nosi brojne benefite za okoliš, ali i za kvalitetu života svakog pojedinca. Nuspojave zero wastea su bolja prehrana, bolje zdravlje, ušteda novca i manje smeća!

Koliko traje prelazak na zero waste sustav?

Živimo u instant društvu u kojem želimo rezultate našeg rada vidjeti odmah. Kod zero wastea ne možete očekivati promijene preko noći. Bitno je krenuti malim koracima i biti strpljiv.

Ako vas zanima zero waste, evo nekoliko savjeta za početak vaše bezotpadne avanture:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pronađite svoje ZAŠTO

Da biste se zbilja držali zero waste koncepta morate pronaći osobni razlog zbog čega vam je ova filozofija važna. Ako želite istražiti život bez otpada mora postojati „zašto“ iza onoga što radite. Je li vas živciraju one plastične vrećice pobacane u obližnjem parku? Imate alergije na određene proizvode? Zabrinuti ste zbog klimatskih promjena? Vaši razlozi moraju biti osobni tako da imate unutarnji motiv kako biste bili nepokolebljivi u svom cilju. Zapišite svoje zašto i zalijepite ga negdje na vidljivom mjestu u svom domu.

Napravite inspekciju svog smeća

Najlakše mjesto za početak je vaša kanta za smeće. Razmislite gdje stvarate puno otpada i usredotočite se na područja. Čak i ako ne možete riješiti svaki aspekt tog problematičnog područja, napravite korake kako bi minimalizirali stvaranje smeća.

Donirajte, poklonite ili prodajte stare stvari

Vaš cilj je stvaranje što manje otpada, stoga nemojte odmah bacati stare stvari u smeće!

Pronađite način da ponovno upotrijebite stari predmet ili materijal kad god možete. Kompostirajte kad god možete. Reciklirajte što god možete. Odjeću ili predmete koje ne koristite poklonite prijateljima ili donirajte. Cilj zero waste pokreta je sprječavanje materijala da završe na odlagalištima.  

ZAPAMTITE: Zero waste je proces!

Preobražaj na zero waste lifestyle se neće dogoditi preko noći…Proces će vjerojatno potrajati godinu ili dvije dok se u potpunosti ne prilagodite bezotpadnom životu. Svatko na drugačiji način proživljava ovu transformaciju. Važno je da se ne uspoređujete s drugima, nego se inspirirate s njihovim pričama. Povežite se sa svojom Zero waste zajednicom i zajedno podržavajte svoje napore da živite bez otpada.

Sadržaj je napravljen u suradnji s INA-om.

Život i stil/ 1.5.2018. u 10:28
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
SAVJETI

Eko dom: Kako napraviti ekološki osviješteno kućanstvo?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba