Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
JAJE SE PRŽI NA HAUBI

Ako mislite da je vani vruće, pogledajte koliku smo temperaturu izmjerili u automobilu

37 djece na godinu umre jer su ostavljeni u automobilu po ljetnoj žegi. To ni ne čudi jer u samo sat vremena temperatura u autu naraste na čak 26 stupnjeva više od vanjske! Istražili smo što se događa s djetetom ili kućnim ljubimcem kada ih ostavite u užarenom autu

Marijana Čikić/ 13.7.2016. u 18:20
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jedna od osnovnih dilema pri ovakvim visokim temperaturama jest može li se ispeći jaje na krovu automobila. Mi smo probali.

Nakon 15 minuta jaje još nije bilo za konzumaciju. Bjeljanjak je poprimio na rubovim bijelu boju pa smo išli vidjeti kako ide s kajganom. Petnaest minuta kasnije, kajgana skoro da je gotova. Možda nije jestiva, ali je dokaz da je vani stvarno stvarno vruće. 

"To je dovoljna detekcija jako visokih temperatura pri kojima moramo paziti na ugroženost zdravlja, posebno rizičnih skupina kao što su djeca, starije osobe i kronični bolesnici", objasnila je liječnica Ana Puljak

A djecu ni u ludilu ne smijemo ostaviti u automobilu, pa makar to bilo i na sekundu. U Americi, primjerice, svakih deset dana jedno dijete umre od posljedica toplotnog udara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jer ako mislite da je vani vruće, u automobilu je duplo gore. 

Uzeli smo termometar iz rashlađene redakcije koji je pokazivao temperaturu od 26,5 stupnjeva Celzijevih. Već samim putem do automobila temperatura se podigla na 33,3. U auto koji je bio na suncu stavili smo termometar i nakon samo 15 minuta pokazao je temperaturu od 49,2 stupnja!

Upravo se čita

Image
INTERVJU ZA RTL.HR

Hana Sokač iz 'Života na vagi' o nevjerojatnoj transformaciji: 'Promijenila sam baš sve, kroz tijelo gradim zdravlje'

"Iznimno je opasno ostavljanje djece, kućnih ljubimaca i straijih osoba u automobilima. U autu se digne temperatura i na duplo i kratkotrajni boravak u takvom automobilu ugrožava ne samo zdravlje nego i život", rekla je Puljak. 

Visoke temperature zagrijale su i našu bočicu vode koju smo ostavili u autu. Voda se u nekoliko minuta podigla na 45, a temperatura na gotovo 50 stupnjeva. To su ljetni scenariji svakog automobila. Ako ne vjerujete koliko je teško djeci i ljubimcima podnositi takve temperature, zatvorite se na jedno 15 minuta. I slobodno nam se javite kasnije. Ako budete u stanju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image

20 meksičkih sapunica koje ste gledali krajem prošlog stoljeća: prepoznajete li ih sve?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba