Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
razotkrili seksiste

Dovikivali prostote ženama na ulici, a onda otkrili da su im to - majke!

Peruanska televizijska emisija 'Everlast' osmislila je akciju razotkrivanja uličnih nasilnika, koje su zatim javno kaznile zbog njihovog seksizma i mizoginije.

RTL/ 28.1.2015. u 10:18
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Oko 90 posto žena u svijetu doživjelo je ulično uznemiravanje u nekom trenutku svojeg života. Takva situacija uvelika ograničava slobodu i kretanje ženskim osobama, dok muškarci i dalje vrše opresiju nad ženama ni ne shvaćajući kako polovica svjetske populacije živi u strahu i nelagodi.

U nizu akcija protiv uličnog uznemiravanja, jedna od posljednjih je televizijska emisija Everlast, koja je pokušala ukazati na verbalno nasilje na ulici te kazniti seksiste.

Međutim, to su učinili na neobičan način. Prije svega, identificirali su dva muškarca koji inače dobacuju ženama na ulici. Zatim su kontaktirali njihove majke moleći ih da im pomognu raskrinkati njihove sinove. Majke su transformirali koristeći perike, šminku i odjeću koju inače ne koriste. Doveli su seksite u situaciju da dobacuju vlastitim majkama pritom ne percipirajući kome se konkretno obračaju.

Prvi muškarac Renzo majci je u prolazu dobacio da ima 'dobre gaćice'. Njegova majka je poludjela potpuno se šokiravši kakav odnos njen sin ima prema ženama. Nakon što ga je izvrijeđala, počela ga je mlatiti torbom po glavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
Foto: Screenshot: YouTube
Image
Screenshot: YouTube

Drugi muškarac, Julio, dobacio je svojoj majci: "Zdravo, svinjo". Ona ga je također izvrijeđala, a on je cijlo vrijeme pokušavao smiriti majku govoreći kako je njegov šef u blizini te da ne radi scenu jer će dobiti otkaz.

"Kada vrijeđate ženu pazite da ne uvrijedite vašu majku koju ste do tada poštivali. Više od 10 milijuna Peruanki su žrtve ovakvih uvreda. Podijelite ovaj video kako biste osigurali da ova poruka dođe do svih uhoda okolo vas", poručila je ekipa Everlasta.

Upravo se čita

Image
prava drama

Avion prisilno sletio u Zagrebu. Putnik je htio otvoriti vrata tijekom leta i urlao je: 'Vidimo se u raju'

Ulično nasilje je nasilje koje se događa na javnim mjestima – na ulici, parkovima ili sredstvima javnog prijevoza. Uznemiravanje je oblik nasilja. Prema definiciji iz Zakona o suzbijanju diskriminacije, riječ je o svakom neželjenom ponašanju koje ima za cilj ili stvarno predstavlja povredu dostojanstva osobe, a koje uzrokuje strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje. Rodno ulično uznemiravanje je uznemiravanje u javnom prostoru koje je uvjetovano spolom, odnosno rodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

RTL/ 28.1.2015. u 10:18
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
urnebesni video

VIDEO Časna sestra u Dubrovniku zaustavila promet. Svi su iz automobila pratili njenu dramu s koferom!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba