Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
bravo, cure!

Hrvatske studentice patentirale proizvod koji će ženama olakšati mjesečnicu, uskoro ga predstavljaju u SAD-u

Sara i Mia su prve Europljanke koje su svoji proizvodom osvojile počasno priznanje na Međunarodnom natječaju za studente dizajna

Aida Šukurica/ 30.1.2019. u 10:50
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Žena za svog života iskoristi između 12.000 i 15.000 uložaka zbog menstruacije, a svaki mjesec iskrvari 65 mililitara krvi. Studentice dizajna na Arhitektonskom fakultetu Mia Dragičević i Sara Dobrijević patentirale su proizvod koji će u tehničkom smislu olakšati ženama život kada imaju mjesečnicu. Riječ je o Periodu, sustavu za zbrinjavanje platnenih uložaka. 

"U njega stavlja prljavi uložak, prilikom mijenjanja ne dolazi se u doticaj s krvlju, ne dolazi do nehigijenskih situacija i nema prodora mirisa", objašnjava Mia. Period je isključivo za platnene uloške koji su dokazano bolje za žene i okoliš, no većina žena još uvijek ih ne koristi jer su nepraktični.

S Mijinim i Sarinim Periodom to bi se moglo promijeniti jer se platneni uložak sam opere, osuši i bude spreman za ponovno korištenje u četiri sata. Set se sastoji od proizvoda za čišćenje, kutijice za sušenje i uložaka.

"Kada se žena nađe u svakodnevnoj situaciji da mora nositi cijeli proizvod sa sobom, može imati četiri uloška koja automatski stavlja na pranje i sušenje, a ne skladištiti ih u torbi, širiti neugodne mirise i natapati kad dođe doma", objašnjava Sara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ove su studentice pripremale, crtale i dizajnirale proizvod mjesecima. Prve su Europljanke koje su osvojile počasno priznanje na Međunarodnom natječaju za studente dizajna i za mjesec dana idu predstaviti Period u Chicago.  

Pročitajte još:

Upravo se čita

Image
lažne covid potvrde

Više od 200 ljudi pod najvećom istragom Uskoka u našoj povijesti: Među osumnjičenima i Tony Cetinski?

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​​   

Aida Šukurica/ 30.1.2019. u 10:50
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image

Poganuša, puzdra i manda: Svi najgluplji nazivi za ženski spolni organ u hrvatskom jeziku

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba