Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Nezaboravni Marrakesh

Krenite na putovanje kroz 'Božju zemlju'

Marrakesh – jedan od četiriju kraljevskih gradova u Maroku već niz godina predstavlja jednu od najpoželjnijih destinacija na svijetu, a vjerujem da ću vam u sljedećih par minuta uspjeti objasniti zašto privlači dvostruko više turista od Zagreba.

Image
Foto: FOTO: Zenid Hazarević
Zenid Hazarević/ 4.3.2014. u 14:37
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Marrakesh svoje ime vuče iz berberskog jezika te znači „Božja zemlja“, a zbog svoje jedinstvene lokacije u podnožju planine Atlas ne treba ni čuditi zašto su mu Berberi dali upravo taj naziv. Čak i prije slijetanja na aerodrom Menara nemoguće je propustiti egzotično „crvenilo“ kojem se približavate.

Naime, gotovo čitav grad obojen je u crvenkastu boju, čija tradicija seže u daleko 12. stoljeće za vrijeme vladavine kralja Ali ibn Yussufa. No, danas je od tog Marrakesha ostala samo boja, odnosno ništa više nego obična fasada jer mjesto je to koje se neprestano širi i razvija.

Radi se o gradu koji unatoč neugodnim mirisima, prljavim ulicama i nama sasvim nepojmljivom prometu, privlači sve više i više turista, bilo jet-seta, obitelji, backpackera ili umirovljenika. Jednostavno je – Marokanci su ovaj kraljevski grad uspjeli promovirati kao destinaciju za apsolutno svakoga jer Marrakesh je prepun fascinantne povijesti i definitivno nije destinacija koju možete obići u samo jednom danu.

Image
Foto: FOTO: Zenid Hazarević
Image
FOTO: Zenid HazarevićKao i većina gradova u Kraljevini Maroko, i Marrakesh ima svoju medinu s najvećom tradicionalnom berberskom tržnicom poznatom kao souk, u kojoj ćete pronaći sve što vam srce poželi – bilo da se radi o najobičnijem suveniru ili najnovijem smartphoneu (upitnog porijekla). Uvjeren sam kako se ni najiskusniji putnici ne bi snašli u labirintu malih uličica, a ono što vam dodatno otežava snalaženje jesu „prijateljski“ lokalci koji vas upućuju svuda – samo ne u pravom smjeru jer je to jednostavno nepisano pravilo.

Cjenkanje je obavezno, no pojedini turisti to ne shvaćaju pa trgovcima uljepšavaju dane i nerijetko bubnu cijenu pa kud puklo – da puklo. Poznato je da vam trgovac nikad ne bi prodao nešto bez čiste zarade, ali jedno je sigurno – bez obzira koliko ste dobri u cjenkanju nikad nećete dobiti cijenu kao lokalno stanovništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Bez obzira koliko vremena planirate provesti u ovom marokanskom dragulju, zasigurno ne želite propustiti jedan od najvećih glavnih trgova u Africi - Jemma El Fna - na kojem ćete imati priliku susresti se sa šarolikim likovima tijekom cijelog dana, ali i noći.

Image
Foto: FOTO: Zenid Hazarević
Image
FOTO: Zenid HazarevićŽelite fotografiju s majmunom u pelenama koji će vas istovremeno pokušati pokrasti, nema problema?! Ako ste dovoljno hrabri možete se „poigrati“ s kobrama i ostalim zmijama koje prate zarazne ritmove svojih krotitelja, a ukoliko  vam ni to nije dovoljno zanimljivo, onda se uvijek možete fotografirati s iznimno gladnim lešinarom ili tetovirati se hennom – privremenom tetovažom koja nestaje za par tjedana. Ukoliko vas ovakve stvari ne privlače – sve to možete promatrati sa sigurne udaljenosti jednog od pedesetak štandova sa svježe iscijeđenim sokom naranče, limuna ili nara.

Noću se trg transformira u velik broj restorana s jeftinom i ukusnom tradicionalnom hranom koja isprva odlično sjeda na želudac, no tek se kasnije na mukama poznaju junaci. Naime, lokalci tvrde da ako preživite prvu noć – preživjet ćete ostatak vašeg odmora. Trg osim turista privlači i velik broj lokalaca koji obožavaju slušati orijentalne pripovjedače, gledati nastupe mađioničara ili sudjelovati u raznoraznim igrama s bocama.

Upravo se čita

Image
obilna kiša poplavila grad

VIDEO Potop u Rijeci: Promet je u kolapsu, oštećene su zgrade, u gradu je ogromna poplava

Image
Foto: FOTO: Zenid Hazarević
Image
FOTO: Zenid Hazarević

Za kraj prvog dana idealno je popeti se na jednu od terasa obližnjih kafića te uživati u čaju s mentom, predivnim pogledima, glazbi i zvukovima živopisnog trga koji izgleda kao da nikada ne spava.

I naravno, ne propustite priče o ostalim atrakcijama iz Maroka u našim sljedećim tekstovima!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Zenid Hazarević/ 4.3.2014. u 14:37
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
'ovo za povijest'

VIDEO Pogledajte trenutak u kojem se letjelica NASA-e namjerno zabila u asteroid i 'spasila Zemlju'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba