Mit ili istina? / 'Pravilo od pet sekundi' postoji? Znanstvenici otkrili koje površine prenose najmanje bakterija

Image
Foto: Instagram

Tekstura poda na koju je hrana bačena je najbitniji faktor u tome koliko će se bakterija prebaciti s poda na hranu

29.9.2016.
19:13
Instagram
VOYO logo

Znanstvenici s britanskog sveučilišta Aston potvrdili su stari mit o "pravilu od pet sekundi", točnije, hrana koja padne na pod je barem pet sekundi čista. 

Kako bi dokazali do pravilo, studenti su bacali tost, tjesteninu, kolačiće i slatkiše na pod koji je bio izložen uobičajenim bakterijama. Potom su mjerili koliko se tih bakterija prebacilo u razmacima od tri do trideset sekundi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati su pokazali kako hrana ostavljena na podu manje vremena će doista prikupiti manje bakterija. Još bitnije, tekstura poda na koju je hrana bačena je najbitniji faktor u tome koliko će se bakterija prebaciti s poda na hranu.

Tepih je obično najčišća površina na koju hrana može pasti, dakle, suprotno
uvjerenjima kako su tepisi "leglo bakterija", kazao je profesor Anthony Hilton

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laminat i pločice najgore su površine na koju hrana može pasti. 

U svakom slučaju, pokušajte ne previše riskirati!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo