Kako je do toga došlo? / Prihvatio izazov da pojede najljuće rezance na svijetu i oglušio na dvije minute

Image
Foto: Screenshot YouTube

Imao je snažnu reakciju : dvije minute gluhoće. I snimio je sve na videu: znoj, bol i suze. Kako je do toga došlo?

25.8.2017.
14:30
Screenshot YouTube
VOYO logo

Jedenje ljute hrane može izgledati 'ekstreman sport', ali nedavno se jedan 22-godišnji gastro bloger i kuhar koji živi u Berlinu, nije dobro zabavio u izazovu. Imao je snažnu reakciju na nedavni izazov jedenja: dvije minute gluhoće. I snimio je sve na videu:  znoj, bol i suze.

"Bol je išla sve do mojih ušiju, do te mjere da su ostala zablokirana”, rekao je Ben Sumadiwiria, koji je objavio videozapis na kojem jede "rezance smrti" (“death noodles”) u Indoneziji krajem prošle godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sumadiwirijin YouTube kanal sadrži nekoliko dodatnih videozapisa gdje se on ili njegovi prijatelji ‘bacaju' na zdjelice s tjesteninom, od kojih im kreću suze iz očiju I pocrveni lice.  

Image
Foto: Screenshot YouTube
Image
Foto: Screenshot YouTube

(FOTO: Screenshot YouTube)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali kako čili papričice kogu nekoga oglušiti, čak i privremeno? Ne postoji siguran medicinski odgovor, ali to bi moglo imati veze s zamršenim vezama između usta, grla i ušiju.

Male tajlandske čili papričice koje je jeo 45 puta su ljuće od jalapena! Iako Ben sam radi svoj čili umak i jede čili kao grickalicu, od ovih rezanaca se poečo znojiti, pocrvenio i rekao da je to najgora bol koju je osjetio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne čujem ništa", rekao je u videu, kratko prije nego je stavio glavu pod hladnu tekuću vodu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spoj koji stvara toplinu u čili papričicama zove se kapsaicin. Kapsaicin iritira ljudske stanice, osobito sluznice u ustima, grlu, želucu i očima. Male količine uzrokuju gorući osjećaj jer receptori boli u membranama reagiraju na nadražujuće sredstvo.

Uz povećanje koncentracije, tijelo stvara oštre i obilne suze kako bi pokušao formirati prepreku između sebe i kapsaicina. Oslobađa endorfine kako bi spriječio prijenos boli, što ponekad može uzrokovati utrnulost usta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji nekoliko razloga zašto može doći do gubitak sluha nakon što ljute hrana. Jedan od njih je da si grlo i uši povezani su Eustahijevom cijevi, koja pomaže u izjednačavanju pritiska u unutarnjem uhu. Kada nos počne proizvoditi puno bala - to može blokirati Eustahijevu cijev. 

Unatoč Benovom iskustvu, veća je vjerojatnost da će kapsaicin štititi sluh nego ga ošteti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo