Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
kuna ili kruna?

Zašto baš kuna? Na današnji je dan službeno uvedena kao valuta, a ima i značajnu povijesnu vrijednost

Osim samog kuninog krzna kao sredstva plaćanja poreza, tu su i ostali argumenti.

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Vijesti.hr/ 30.5.2018. u 14:47
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na današnji dan 1994. godine službeno je uvedena nova valuta Republike Hrvatske - kuna. Do tada se koristio hrvatski dinar (HRD) koji je bio u upotrebi od 1991. godine kada je zamijenio jugoslavneski dinar.

Kao sredstvo plaćanja, kunino krzno koristilo se kao kunovina ili marturina u srednjovjekovnoj Slavoniji, Primorju i Dalmaciji čime počinje povijest naziva 'kuna'. Od prve polovine 13. stoljeća pa sve do kraja 14. lik kune se nalazio na hrvatskom kovanom novcu zvanom banovac koji je također bio potencijalna službena valuta za Banovinu Hrvatsku.

Foto: Cngcoins.com - banovinac

https://www.cngcoins.com/photos/big/3700622.jpg

Glavni prijedlozi za novi naziv valute bili su kuna i kruna. Bilo je dvoumica zbog uloge kune kao valute u NDH, no povijesna vrijednost u hrvatskom narodu presudila je odluci. Hrvatski je sabor 29. srpnja 1993. večinom glasova odlučilo da će se službena valuta Republike Hrvatske nazivati 'kuna' i da se dijeli na 100 lipa. Iste je godine raspisan natječaj za dizajn kovanica i novčanica. U obrazloženju imena isticala se povijesna uloga kunina krzna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kovanice koje danas koristimo dizajnirao je Kuzma kovačić, a novčanice Miroslav Šutej i Vilko Žiljak. Matrice kovanica su izrađene u njemačkoj državnoj kovnici u Stuttgartu, a kasnije u britanskom Royal Mintu. Novčanice kuna tiskane su u njemačkoj tiskari Giesecke & Devrient, u kojoj se također tiskala hrvatska kuna za vrijeme Drugog svjetkog rata iz Nezavisne Države Hrvatske.

Image
Foto: Pixell/Zeljko Lukunic/Davor Visnjic
Image
Pixell/Zeljko Lukunic/Davor Visnjic

Foto: Pixell/Zeljko Lukunic/Davor Visnjic: Kuzma Kovačić i Vilko Žiljak

Upravo se čita

Vijesti.hr/ 30.5.2018. u 14:47
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba