Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Koje je vaše mišljenje?

'Zašto su Hrvati toliko retardirani?' rasprava je o hrvatskom turizmu koju morate pročitati

Ili smo bolji od svih, ili sami sebi kopamo jamu, ili ne shvaćamo da nam je turizam sve što imamo zadnjih nekoliko godina, ili su problem visoke, prenatrpane cijene...?

Image
Foto: Pixsell
Buzzara.hr/ 29.8.2019. u 9:29
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Još prije nekoliko mjeseci, točnije, u ožujku ove godine na popularnoj društvenoj mreži Reddit osvanula je rasprava naziva 'Zašto su Hrvati toliko retardirani?' vezana uz ljetni turizam kod nas.

Svatko o njemu ima svoje mišljenje - neki kažu 'tko ti to more more platit?', neki smatraju da smo 'prenatrpali' cijene, a nemamo turističku, zabavnu, ni edukativnu ponudu osim, stvarno, prekrasnog mora i dobre klope koja je, opet, po mnogima previsokih cijena.

Rasprava započinje ovako:

''Turizam je jako važan za Hrvatsku jer direktno i indirektno na sebe veže dobar dio ekonomske aktivnosti. Toliko da primarno o uspješnosti turističke sezone ovisi gospodarski rast, državni proračun, lokalni proračuni, mnoge kompanije i mnogi kućni budžeti. Usprkos tome možemo uskoro očekivati početak sezone pljuvanja i zgražanja na naš turizam, stvaranje mita o enormnoj skupoći i lošoj ponudi kojim se nanosi ogromna šteta hrvatskom turizmu jer ta stanja prenose prvo regionalni mediji a onda i šire.  Želimo elitni turizam, ali istodobno želimo da kava na Stradunu bude 10 kn; želimo pristojne plaće konobara i ostalih radnika u turizmu, ali više od toga želimo piti kavu u centru grada na jednoj od najljepših lokacija u svijetu za istu cijenu kao u kvartovskoj birtiji. Nemal broj puta pročitao sam komentare Slavonaca, Purgera ili Zagoraca koji,valjda revoltirani činjenicom da imaju malu plaću za putovati, priželjkuju propast hrvatskog turizma i nesreću turističkim djelatnicima Istre, Dalmacije, Kvarnera. Najveće pljuvanje ponude i gostoprimstva uvijek dolazi od naših kontinentalaca. Komentari stanacasu u 85% slučajeva fenomenalni a to potvrđuju i brojna priznanja koja je hrvatski turizam dobio u prethodnoj godini. Usprkos tome, mali hrvaćanin će, kad vidi pohvalu stranca umisto zahvale i "dođite nam opet" na dugo i na široko počet tom strancu razglabat o tome kako je Hrvatska sranje za život zbog političara. Volio bi da hrvatsku jedne godine zadesi loša sezona, tek toliko da shvatimo koliko nam je bitan turizam pa možda ne budemo radili kontra njega.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

-Ubrzo je uslijedio komentar malo drugačijeg mišljenja, odnosno, komentar koji upućuje da smo preskupi za ono što nudimo (recimo, 'masno' ćete platiti prastari apartman koji ne nudi ništa, a i daleko je od žiže zbivanja): 

''Ne znam gdje si pročitao o pljuvanju po turizmu od strane Slavonaca, purgera itd.? Priču sa kavama forsiraju mediji što je piz*arija. Puno veći problem u našem turizmu (osobito u Dalmaciji) je sve veće divlje izanjmljivanje apartmana. Standardizacija apartmana od strane privatnih iznajmljivača još uvijek zna biti dosta upitna, siva i jako varirati iz razloga što dio tih iznajmljivača želi "zgrnuti" lovu na brzinu i onda pretvaraju potkrovlja, podrume, garaže ili šupe u apartmane. Što se tiče cijena, tu je situacija nešto bolja u Istri koja se izbredirala kao gastro-destinacija, i u kojoj se (barem meni) nikada nije desilo da sam nešto pretplatio ili da sam pao u komu kada sam vidio račun. Postoje neki standardi, i ako želiš malo više potrošiti znaš da ćeš dobiti dobru klopu i piti fini vino. U Dalmaciji i na otocima je još dosta divlje i ima loše i precijenjene usluge, iznenađenja na računima i situacija gdje 60kn platiš 5 čevapa i šaku pomfrita. ''

Upravo se čita

Što vi mislite? Koji je naš najveći problem hrvatskog turizma? Koju stranu vi zauzimate:

Buzzara.hr/ 29.8.2019. u 9:29
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba