Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ODLIČNI LOVCI I ČUVARI

Belgijski ovčar: sve pasmine belgijskog ovčara i njihove karakteristike

Belgijski ovčar, kao što i samo ime govori, porijekom je iz Belgije. Razlikujemo nekoliko pasmina, a mi smo nabrojavi njihove karakteristike.

Image
Foto: Pixabay
Život i stil/ 8.3.2017. u 10:27
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Belgijski ovčar vrlo je zastupljena pasmina pasa u svijetu, a sve je popularniji i kod nas. Razlikujemo nekoliko različitih vrsta belgijskog ovčara, točnije pasmine Groenendael, Malinois, Tervueren i Laekenois. Sve te pasmine najviše se razlikuju po dužini, boji i kvaliteti dlake.

Izgled i karakteristike

Belgijski ovčar nešto je zahtjevniji pas što znači da ga nabavljate tek ako imate vremena za njega. Aktivan je, razigran i zahtijeva mnogo fizičke aktivnosti pa držanje u stanu ove pasmine ne dolazi u obzir. Idealan je kućni ljubimac za ljude koji većinu svog vremena provode na otvorenom. U prosjeku žive od 12 do 15 godina, ovisno o uvjetima.

Sve pasmine belgijskog ovčara

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Belgijski ovčar Groenendael svestrani je pas koji obožava lov i uvijek je spreman za akciju. Još se uvijek sa sigurnošću ne zna po čemu je točno dobio ime. Naime, u mjestu Groenendael kod Bruxellesa vlasnik crne dugodlake ovčarke križao ju je s pastirskim psom Picardom. Vode se dileme je li tom psu Picard bilo ime ili je bila riječ o pasmini iz francuske pokrajine. To područje poznato je po uzgoju ovčarskih pasa. Karakterističan je po svojoj dugoj, glatkoj dlaci koja je naročito bujna na ramenu, vratu i na prsima.

Pasmina Malinos omiljena je radna pasmina koju biraju policijske službe ili službe za spašavanje. Zahvaljujući odličnom njuhu i fizičkoj spremnosti, mogu bez problema obavljati zadatke koji su im zadani. Ovi belgijski ovčari vrlo su poslušni, a jednostavno ih je dresirati. Uspješna dresura je moguća čak i kad su nešto stariji. Važno je naglasiti da ovaj pas nije za svakoga, nego isključivo za one koji mu mogu pružiti potrebnu pažnju.

Upravo se čita

Image
vremena je malo...

Varaždinski ponos ovršen i blokiran... Čak 800 radnika Varteksa nije se vratilo na posao nakon kolektivnog

Vrsta Tervueren prepoznatljiva je po dugoj i čupavoj dlaci, koja je najčešće crven­kasto smeđa sa sitnim sivkastim mrljama. Sličnih je proporcija i težine poput pasmine Groenendael, a ono po čemu se razlikuju je jedino boja dlake. Međutim, ova vrsta još uvijek nije toliko popularna poput Groenendaela.

Belgijski ovčar Laekenois karakterističan je po oštroj i pomalo kovrčavoj dlaci. Njegova boja uglavnom je crvenkasto-narančasta. Baš kao i ostale pasmine, i ovaj je belgijski ovčar čvrste tjelesne građe. Uši su mu trokutaste i uspravno, a dužina tijela mu djeluje pomalo trokutasto. Ovo je ujedno i najrjeđa vrsta belgijskog ovčara od ostalih pasmina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Život i stil/ 8.3.2017. u 10:27
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
SPREMNI DOČEKAJTE PRINOVE

Vrijeme okota: saznajte koliko mačka nosi mačiće

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba