Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
NAJČEŠĆE BOLESTI KUNIĆA

Bolesti kunića: saznajte koje sve bolesti prijete vašem ljubimcu

Kunići su životinje koje rijetko obolijevaju, ali ipak postoje neke bolesti kunića koje predstavljaju opasnost. Zato vam donosimo popis bolesti koje prijete vašem ljubimcu

Image
Foto: Pixabay
Život i stil/ 19.4.2017. u 17:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Iako kunići po prirodi nisu osjetljiva bića, čak se i oni s vremena na vrijeme znaju razboljeti. Ako i sami imate ovu simpatičnu životinjicu i želite saznati sve o njegovom zdravlju, za vas smo izdvojili bolesti kunića.

Najčešće bolesti kunića jesu problemi s probavom (proljev, nadutost, zatvor), problemi sa zubima, prehlada, kokcidioza, pastereloza, upala sluznice, spirohetoza, problemi s disanjem i gljivice.

Svaka od tih bolesti uzrokovana je različitim uzročnicima, neke su posljedica nezdrave i nepravilne prehrane, dok su druge uzrokovane kontaktom s drugim zaraženim životinjama. Svaka od spomenutih bolesti ima različite simptome pa ih nije preteško razlikovati.

Ono što predstavlja jedini, ali i najveći problem kod postavljanja dijagnoze jest činjenica da kunići najčešće prekasno pokažuda su bolesni. Samo prepoznavanje simptoma i lošeg stanja spriječava upravo sam kunić koji, zbog navike života u grupama, skriva svoju bolest kako ga ostali kunići ne bi odbacili. Da biste to spriječili, važno je da svakodnevno provjeravate ponašanje i izgled vašeg ljubimca. Tako ćete najprije primijetiti događa li se nešto s njim ili pak je s njegovim zdravljem sve u redu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Svaka neuobičajena promjena u ponašanju kunića, njegovom apetitu ili raspoloženju može biti znak da mu je zdravlje narušeno. Nije preporučljivo da sami pokušavate izliječiti vašeg ljubimca, mnogo je bolje odvesti ga veterinaru. On će ipak bolje znati u čemu je problem te će vam dati sve potrebne savjete i smjernice oko liječenja.

Kod prevencije bolesti i vi možete mnogo pomoći. Važno je da uvijek pazite na pravilnu prehranu svog ljubimca, da ga redovito vodite na preglede veterinaru te ga povremeno i sami pregledavate kod kuće.

Upravo se čita

Image
SVAKA ČAST

Željka Mateša je nova zvijezda TikToka! Za RTL.hr kaže: 'Na ovo su me potaknuli kupci u trgovini'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
samotnjaci aktivni noću

Znate li što jede jež?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba