Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Kukci

Bumbar kukac - simpatičan i vrlo koristan kukac

Bumbar kukac je dobroćudni kukac koji nije agresivan kao pčela ili osa. Pustite bumbara da vas onjuši, kada ovaj kukac zaključi da niste cvijet, odzujati će dalje

Image
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
Život i stil/ 7.9.2018. u 0:21
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ako vam se dogodi da bumbar kukac počne zujati oko vas, nemojte mahati rukama jer ćete ga uplašiti. Bumbar je jedan dobroćudni kukac pa mu pomozite da mirno ode svojim putem.

Bumbari (Bombinae), kao i pčele su zadružni kukci iz porodice pčela (Apidae) iz reda opnokrilaca. Tijelo im je široko i dlakavo, crno, sa žutim, bijelim ili crvenkastim pojasima.

Bumbar kukac ima dug i oštar žalac, a nakon uboda ne ugibaju. Uglavnom žive u jednogodišnjim zadrugama u podzemnim rupama. Bumbar kukac oprašuje bilje, napose voćke i djetelinu.

Najpoznatiji su zemni bumbar (Bombus terrestris) i vrtni bumbar (Bombus hortorum). Kako to svake jeseni biva, s prvim hladnoćama, oplođene kraljice traže mjesto za hibernaciju u sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U proljeće, kada zatopli i prestanu mrazovi, kraljica će se probuditi iz dugog sna i krenuti u osnivanje nove kolonije. Prvo će potražiti odgovarajuće mjesto za izgradnju gnijezda. Mjesta na kojima će osnovati koloniju variraju u odnosu na vrstu bumbara, a kako postoji preko dvjesto vrsta bumbara, stoga i mjesta osnutka kolonija dosta  variraju.

Najviše vrsta gnijezdi se u zemlji. Najčešće je to neka napuštena mišja rupa ili mračni prostor ispod kamena. Kada pronađe odgovarajući prostor, obložit će ga suhom travom i mahovinom pa krenuti skupljati polen i nektar kojim će hraniti mlade.

Upravo se čita

Image
NA JUGU ZEMLJE

Dva zrakoplova MiG-21 presrela civilni avion koji je ušao u hrvatski zračni prostor

U svoje novo gnijezdo kraljica, polaže oko šest jaja u loptici od nektara i voska. Njime štite svoje ličinke. Te ličinke se za nekoliko dana razviju u potpuno odrasle radilice (ženke). 

Gnijezdo je u daljnjem razvoju sve dok ne dosegne odgovarajuću veličinu za svoju vrstu. To obično dosegne u kasno proljeće ili ljeto. Kraljica tada počinje lijegati neoplođena jaja koja se kasnije razviju u trutove. U isto vrijeme nese i oplođena jaja iz kojih se razviju nove kraljice, a nakon toga se događa i parenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Trutovi nemaju žalca. Njihova jedina uloga je nastavak vrste, pa nakon što se razviju odlaze iz gnijezda živjeti neovisno u potrazi za neoplođenom kraljicom. 

Kada nastupe prve oštrije hladnoće svi neovisni trutovi, kraljica i sve njene radilice umiru. Samo su oplođene mlade kraljice te će u hibernaciji preživjeti zimu i u proljeće nastaviti životni ciklus. Najveći neprijatelj bumbara je čovjek.

Bumbar kukac teško podnosi kemikalije koje se koriste na usjevima za sprječavanje nekih drugih štetočina jer imaju vrlo sličan metabolizam.

Bumbari su izuzetno važni oprašivači crvene djeteline i drugih biljaka s dubokim cvatom. Najbolja potvrda toga su godine kada se bumbari u prirodi jave u većem broju, tada se i prinos leguminoznih biljaka povećava višestruko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Život i stil/ 7.9.2018. u 0:21
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
NAJPOZNATIJE VRSTE BIŠONA

Razlozi zašto je bišon pas kojeg morate imati

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba