Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Ptice

Crnoglava sjenica gnjezdarica je kontinentalne Hrvatske

Sjenica je zaštićena ptica, kojoj će i sami ratari rado napraviti gnijezdo, a svi ljubitelji prirode je cijene, jer priroda bi bez nje bila ugroženija i ružnija

Image

homeotermni organizmi

Foto: www.pixabay.com
Život i stil/ 2.9.2018. u 20:49
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sjenice su ptice izuzetno sličnog izgleda, opisane kao "jedne od najsličnijih ptičjih porodica što se tiče generalne morfologije", ali pročitajte po čemu se crnoglava sjenica izdvaja.

Sjenica je  sveprisutna porodica ptica kratkih kljunova, spada u red vrapčarki. Sjenice nastanjuju Sjevernu i Srednju Ameriku, Europu, Aziju i Afriku s ukupno 60-ak vrsta. Na području Hrvatske susrećemo 5 rodova s ukupno 7 vrsta i u njih spadaju: 

Velika, plavetna i crnoglava sjenica ​(Parus palustris), koje su prisutne su gotovo u cijeloj Hrvatskoj, dok su kukmasta, planinska, jelova i mrka sjenica vrste kojima odgovaraju planinska područja. 

Gotovo sve vrste ove porodice glasaju se sličnim, ali za porodicu prepoznatljivim glasanjem. Ove prekrasne ptice vrlo su spretne u sakupljanju kukaca i njihovih ličinki s lišća što ih čini jednim od glavnih karika u lancu regulacije zdravlja njihovog staništa, kojeg u pravilu čine šume, parkovi i stari voćnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nakon vrana smatraju se najinteligentnijim pticama.

Crnoglava sjenica ima 1 gniježđenje u duplji od travnja do kolovoza. Tamo crnoglava sjenica položi 6-9 bjelkastih jaja s tamnim točkama. 

Upravo se čita

Image
ŽIVOT PIŠE VELIKE PRIČE

Najpoznatija dadilja scenarij za seriju napisala je zbog PTSP-a, tragičan događaj za Fran Drescher bio je ključan!

Ženka na njima sjedi 13 do 17 dana. O mladima se kasnije dvadesetak dana brinu i hrane ih podjednako i mužjak i ženka. 
Životna dob joj je do 5 god. 

Crnoglava sjenica rasprostranjena je po cijeloj Europi ( osim krajnjeg sjevera i Španjolske ). Predpostavlja se da u populacija u Hrvatskoj  sadrži 200.000-300.000 gnijezdećih parova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Crnoglava sjenica, kao i ostale vrste djenica, zimu preživljava u miješanim jatima s drugim sjenicama. Hrani se kukcima, paucima, sjemenkama i sl. 
Sjenica pretražuje grančice i stabla tipično penjućim načinom. Rijetko je možemo vidjeti na tlu. 

Zimi na hranilicama je vrlo samouvjerena pa često otjera krupnu veliku sjenicu. Može doživjeti do 5 godina. Sjenice gnijezdo grade od mahovine i dlake. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Zanimljivosti

Razlika između košute i srne

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba