Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
VRT I BILJE

Fikus - omiljena sobna biljka

Fikus je jedna od najpoznatijih sobnih biljaka. Ova biljka izduženih i sjajnih listova ušiljenog vrha uljepšavaju svaki prostor u kojem se nalaze, ali čine i puno više od uljepšavanja prostora.

Image
Foto: Pixabay
Život i stil/ 31.10.2019. u 20:15
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Fikus je porijeklom iz tropskih krajeva, a sredinom prošlog stoljeća postao je sve traženija biljka u domovima. Najčešće vrste fikusa su: fikus benjamin, fikus gumijevac, fikus elastica, fikus decora, puzajući fikus i fikus lyrata. Većinom sve vrste zahtijevaju istu njegu.

Fikus je tropska biljka koja voli izloženost svjetlu. Najbolje ju je smjestiti uz prozor, ali treba paziti da nije direktno izložena sunčevim zrakama. Međutim, ne voli jako, ljetno sunce. Zimi mu odgovara temperatura od 10 do 15 °C. Način zalijevanja ovisi o godišnjem dobu. Primjerice, u zimsko razdoblje biljku valja umjereno zalijevati odstajalom vodom, dok ju u proljeće, s porastom temperature valja i češće zalijevati. Ljeti ga možemo premjestiti u dvorište ili na balkon, ali treba paziti da biljka uvijek bude na polusjenovito mjesto. Fikus je vrlo otporna i nezahtjevna biljka. Ako je zdrava i ako joj odgovara mjesto na kojem je smještena brzo raste. Osim svjetla i vlage, gotovo da nema drugog posla oko nje. Povremeno je potrebno prehranjivanje zemlje u kojoj se nalazi, a kada dosegne veličinu koja vam odgovara, dovoljno je da mijenjate samo površinski sloj zemlje.  Također, poželjno je listove s vremena na vrijeme prebrisati vlažnom krpom ili ih pošpricati vodom.

Ipak, fikus u domu ne predstavlja samo ukras već i uklanja toksine iz zraka poput formaldehida i urea-formaldehid smole koji su kancerogeni. Iz tog razloga, preporučuje se u domu imati najmanje onoliko biljaka koliko je stanovnika kuće. 

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Šuma zimi

Životinje koje ne spavaju zimski san

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba